Publicitate

04 august 2023

Fondatorul filmului animat slovac

Viktor Kubal a fost creatorul filmului animat slovac și unul dintre cei mai buni caricaturiști moderni. S-a născut pe 20 martie 1923 în satul Svätý Jur, aproape de Bratislava. De mic, și-a exprimat viziunea asupra lumii prin intermediul desenelor. Cinematografia a avut un impact enorm asupra vieții lui Kubal, ducându-l în lumea animației prin comedii de desene animate. „Cel mai mare șoc pe care l-am trăit a fost, probabil, atunci când am văzut un desen prinzând viață în cinema pentru prima dată”, a declarat Kubal mulți ani mai târziu. La vârsta de doar 12 ani, a desenat un tanc care trecea peste obstacole și decolarea unui avion, folosind cerneală neagră, pe o bandă de celuloid spălată, și a încercat să animeze desenele. Pentru o perioadă scurtă de timp, a urmat un curs de film condus de Karel Plicka la Școala de Arte și Meserii din Bratislava. În timpul studiilor sale la Școala Tehnică de Construcții Civile și la Universitatea Tehnică Slovacă, și-a perfecționat abilitățile de desen.
După ce și-a terminat examenele de absolvire a școlii secundare, Kubal a fost angajat la Školfilm - Institutul pentru Filme de Educație și Înălțare, unde a făcut primele sale filme animate: Kidnap (Únos, 1942), Fântâna Iubirii (Studňa lásky, 1943), Bunicul Misterios (Tajomný dedo, 1946) și Hurrah, să îi confruntăm (Hurá na nich, 1946). În anii '50 și '60 a lucrat la revista satirică Roháč ca editor tehnic și a contribuit la orientarea acesteia spre arte frumoase prin stilul său maestru de simplificare formală a caricaturii, incluzând trăsături realiste și mesaje complexe. Din 1965 a lucrat la Studioul de Film de Animație din Bratislava, unde a produs filme de scurt metraj precum The White and the Black (Biely a čierny, 1965) și Zem (The Earth, 1966). Acestea au fost urmate de seria animată despre Dita, Peter, Jano, Johnny Little Pea și bunicul, precum și de filmele animate de lungmetraj The Robber Georgie (Zbojník Jurko) și The Bloody Lady (Krvavá pani). Kubal a creat de asemenea numeroase lucrări pentru televiziune, printre care se numără seria de povești de culcare despre pisicuțele Puf a Muf, difuzată între 1971 și 1973, și The Dummy from the Crossroads (Panák z križovatky, 1980 - 1981).
La împlinirea a 100 de ani de la nașterea lui Viktor Kubal, administrația poștală din Slovacia a lansat o marcă poștală (44,25 x 26,5 mm) pe data de 20 martie 2023. Creat de Karol Felix, timbrul este destinat zonei T2 (pentru corespondența de până în 50 de grame) și a fost tipărit într-un tiraj de un milion de exemplare.


 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Publicitate

Persoane interesate