Publicitate

22 august 2023

320 de ani de la moartea haiducului Pintea Viteazul

În întregul nord al țării, de la Satu-Mare la Botoșani, circulă de peste trei veacuri una dintre cele mai frumoase și complete balade haiducești: Pintea Viteazul. Cu toate acestea, regiunea de origine a baladei și a haiduciei lui Pintea este Baia-Mare. Toponimia localității, alături de baladă și legendă, păstrează vie amintirea eroului: „Izvorul Pintii”, „Pârâul Pintii”, „Peștera Pintii”, „Poiana Pintii”, „Cetatea lui Pintea”, „Hanul Pintea Viteazul”, „Lacul Pintea”, și așa mai departe.
Ca majoritatea eroilor din baladele haiducești - Bujor, Jianu, Gherghelaș etc. - și Pintea este un personaj atestat istoric în numeroase documente. Consiliul orășenesc din Baia-Mare se plângea în jurul anului 1699 de jafurile bandelor lui Pintea și solicita ajutorul comandamentului cetății Satu-Mare. Puterea de care dispunea haiducul era, se pare, apreciabilă: o adevărată „armată” care inspira teamă și respect adversarilor.
Comandantul cetății Satu-Mare a fost nevoit să încheie cu Pintea un acord prin care locuitorii orașului ofereau bani haiducilor la date prestabilite și le era interzis să îi mai numească tâlhari. „Tributul” reprezenta o modalitate de a potoli dorința de răzbunare a țăranilor români care se alăturaseră haiduciei. Pe lângă acțiunile obișnuite - luarea de la bogați și darea la săraci - haiducii lui Pintea au participat și la o importantă acțiune militară organizată: au luat parte la lupta anti-habsburgică condusă în 1703 de Francisc Rákóczi al II-lea și trupele sale.
Haiducia lui Pintea a început ca o revoltă împotriva nobilimii și a Bisericii Catolice și a continuat și s-a dezvoltat ca o rezistență împotriva ocupației habsburgice. Haiducii lui Pintea atacau soldații împăratului oriunde îi întâlneau. În 1703, haiducii au pus mâna chiar pe casieria regimentului austriac din Debrețin, condus de colonelul Hercule Montecucculi.
Țăranii români și maghiari din nordul Transilvaniei, în special cei săraci, îl considerau pe haiducul Pintea un apărător al dreptății și îi protejau ascunzătorile din pădurile și satele din munții Gutin și Meseș, precum și în Maramureș. În august 1703, haiducii lui Pintea au asediat Baia-Mare, au distrus porțile cetății, au pătruns în oraș și au înfrânt pe cei care îi atacau cu gloanțe din turnurile construite de-a lungul zidurilor. În timpul luptei, Pintea a fost rănit și capturat. Ofițerii habsburgici l-au împușcat pe data de 22 august 1703.


 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Publicitate

Persoane interesate