Publicitate

28 iulie 2023

Minunații și inteligenți: fascinanta lume a papagalilor

FDC-ul emisiunii.

Papagalii sunt păsări exotice inteligente și frumos colorate, cunoscute și iubite în întreaga lume pentru vocea lor armonioasă, capacitatea de a imita sunete și, în unele cazuri, de a reproduce cuvinte și fraze. Aceste păsări aparțin familiei Psittacidae și sunt cunoscute științific sub denumirea de Psittaciformes.

Există mai mult de 350 de specii de papagali, iar cele mai cunoscute și populare specii includ papagalul gri african, papagalul amazonian, ara și conurii. Fiecare specie are caracteristici și comportamente specifice, dar toate au în comun un cioc puternic și curb, picioare puternice și degete adaptate pentru a se agăța de ramuri și a-și manipula hrana.
În cazul în care doriți să aveți un papagal ca animal de companie, este important să vă informați cu privire la specia respectivă și să vă asigurați că vă puteți oferi timpul și resursele necesare îngrijirii și interacțiunii cu el. Asigurați-vă că cunoașteți cerințele specifice pentru a asigura bunăstarea și fericirea acestor păsări inteligente.
Dacă doriți să admirați frumusețea papagalilor, chiar dacă nu vă puteți permite să aveți unul ca animal de companie, există o modalitate interesantă de a vă bucura de aceste minunate păsări exotice. Romfilatelia, în colaborare cu Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” și Institutul de Biologie București al Academiei Române, a lansat o colecție specială de mărci poștale sub tematica Faună, numită „Papagali” (LP #2427), care a fost pusă în circulație în data de 28 iulie 2023.
Această emisiune filatelică, machetată de Răzvan Popescu, cuprinde patru mărci poștale, un „plic prima zi” (246 exemplare) și minicoli realizate în două variante de machetare, oferindu-vă astfel șansa de a admira și de a păstra în colecția dvs. imagini frumoase cu papagali. Colecția include și o mapă filatelică de colecție (262 de exemplare), care completează această emisiune specială.
Pe aceste timbre, cu dimensiunea de 36 x 36 mm, au fost reproduse următoarele specii:
Ara cu aripi verzi (Ara chloropterus), ilustrat pe timbrul cu valoarea nominală de 2,20 lei, care poate fi folosit pentru expedierea unui imprimat intern cu greutatea cuprinsă între 50 și 100 de grame;
Lorichetul curcubeu sau Lorichetul multicolor (Trichoglossus moluccanus), redat pe timbrul cu valoarea nominală de 2,90 lei, potrivit pentru expedierea unei scrisori interne neprioritare cu greutatea de până în 50 de grame;
Blocul special de 4 timbre nedantelate
prezent în mapa filatelică.
Barrabanda sau Papagalul superb (Polytelis swainsonii), prezent pe timbrul cu valoarea nominală de 3 lei, care poate fi utilizat pentru expedierea unei scrisori interne neprioritare cu greutatea cuprinsă între 50 și 100 de grame;
Pasărea asfințitului (Aratinga solstitialis), ilustrată pe timbrul cu valoarea nominală de 11 lei, potrivit pentru expedierea unei scrisori externe prioritare cu greutatea de până în 50 de grame sau pentru a achita taxa serviciului recomandat extern.
Pentru a asigura disponibilitatea acestor timbre la nivel național, Poșta Română a achiziționat câte 3.200 de mărci poștale din fiecare valoare nominală, urmând să fie distribuite în toate oficiile poștale din țară. Astfel, corespondența va putea fi francată cu aceste timbre frumoase, care să încânte pasionații de papagali și colecționarii de timbre.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Publicitate

Persoane interesate