Publicitate

12 iulie 2023

90 de ani de la nașterea prozatorului Alexandru Ivasiuc

La 12 iulie 1933, poetul, prozatorul, eseistul și romancierul român Alexandru Ivasiuc s-a născut la Sighetu Marmației. În 1940, familia sa s-a mutat la București, unde Ivasiuc a început să urmeze școala primară și liceul. Revenit la Sighet, în 1951 a absolvit Liceul „Dragoș Vodă”.
Între 1951 și 1953, a urmat cursurile Facultății de Filosofie la Universitatea din București, dar a fost exmatriculat după doi ani din motive ideologice. Așa că s-a înscris la Facultatea de Medicină Generală din cadrul Institutului Medico-Farmaceutic din București, dar studiile i-au fost întrerupte după ce a primit o condamnare la 5 ani de închisoare pentru participarea la mișcările revendicative ale studenților din București în 1956.
După eliberare, a primit încă doi ani de arest la domiciliu în localitatea Rubla. A revenit apoi la București, unde a lucrat pentru scurt timp la fabrica de medicamente Sintofarm și s-a căsătorit cu ziarista Tita Chiper. Între 1968 și 1969, a fost invitat să susțină conferințe despre literatura română la diverse universități din SUA și Anglia.
După întoarcerea din Statele Unite ale Americii, a ocupat diverse funcții, cum ar fi redactor șef și director adjunct al editurii „Cartea Românească”, secretar al Uniunii Scriitorilor și director al Casei de Filme 1. A debutat în literatură în 1964, cu schița „Timbrul”, publicată în revista „Gazeta literară”. Au urmat mai multe romane, nuvele, volum de publicistică și eseuri. Alexandru Ivasiuc a murit în timpul cutremurului din 4 martie 1977.
Cu prilejul aniversării a 90 de ani de la nașterea prozatorului, Cercul filatelic al Bibliotecii Județene „Petre Dulfu” din Baia Mare a machetat un plic aniversar.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Publicitate

Persoane interesate