Publicitate

31 martie 2020

Pușcărie pentru 2 cenți

Și dacă în această perioadă avem mai mult timp liber pe care-l putem dedica pasiunii noastre - filatelie, am putea acorda cu ușurință o parte din el și cititului. Și ce să alegem? De ce nu, tot o carte cu trimitere către filatelie.
Povestirea care urmează am extras-o din cartea „A Beginner's Guide to Stamp Collecting” de Douglass Sanger, apărută în 2004.
Umbla vorba prin târg că prin iunie 1892 a fost asasinat în propria-i locuință bogatul negustor francez Gaston Leroux. Achetatorii au constatat că toate sertarele de la birouri, dulapurile, casa de fier - toate erau deschise însă, surpriză, toate obiectele de valoare (bani, bijuterii, timbre) erau la locul lor. S-a crezut atunci că Leroux a venit acasă și surprinzând făptașul în flagrant a fost ucis de către acesta. Toate cercetările organelor de ordine nu au ajuns însă la nici un rezultat, iar după un timp s-a decis că dosarul trebuie să fie închis.
Se pare însă că, în urmă cu un secol, în orice domeniu de activitate exista și un filatelist. Așa și poliția franceză a avut parte de un achetator pasionat de mărcile poștale. Acesta, inventariind colecțiile de timbre ale lui Leroux, a început să urmărească cu o mai mare atenție raritățile ce s-ar fi putut găsi în această colecție. Pe la mijlocul unuia dintre albumele pe care le cerceta cu admirație, a observat că dintr-o serie lipsește o marcă. Era clar că aceasta a fost sustrasă. În album, pe locul respectiv, se vedea o urmă de șarnieră. În mintea anchetatorului-filatelist s-a născut atunci întrebarea: „unde a dispărut marca emisă de insulele Hawai în anul 1851, al cărui preț deja depășea atunci 10.000 de franci aur?”
Avea să urmeze o treabă dificilă și grea! A început să viziteze negustorii de timbre și, după o vreme, a aflat întâmplător, că tocmai marca ce lipsea din albumul victimei este căutată de ani de zile de către un anumit individ - Hector Giroux. L-a desemnat atunci pe un polițist din subordinea sa să se prefacă că este un filatelist care caută piese rare. Acesta l-a vizitat pe Giroux cu pretextul că dorește să-i vadă colecția în speranța că va găsi ceva din ceea ce-l interesa. Nu a trebuit să răsfoiască prea mult printre filele de album ale lui Giroux, căci polițistul a și găsit mult căutatul timbru. Și astfel criminalul a fost identificat și arestat pentru un timbru care la jumătatea secolului XIX valora 2 cenți. 
Valoarea lui însă a ajuns astăzi la peste 750.000 de dolari (pentru un exemplar în stare excelentă), respectiv 225.000 de dolari (pentru un exemplar uzat). La licitația de la începutul acestui an al Siegel Auction Galleries, un exemplar neuzat (nu chiar în cea mai bună stare estetică, având o tăietură verticală pe partea stângă care taie din cadrul inferior) din această marcă aparținând colecției „William H. Gross” a fost adjudecat cu prețul de 525.000 de dolari.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Publicitate

Persoane interesate