Publicitate

08 decembrie 2019

Ziua Constituției României

Constituția României este legea fundamentală a statului român care reglementează, printre altele, principiile generale de organizare a statului, drepturile, libertățile și îndatoririle fundamentale ale cetățenilor și autoritățile publice fundamentale. Actuala Constituție a României a fost adoptată în ședința Adunării Constituante din 21 noiembrie 1991 și a intrat în vigoare în urma aprobării ei prin referendumul național din 8 decembrie 1991.
Constituția a fost revizuită în anul 2003 prin adoptarea Legii de revizuire a Constituției României, aprobată prin referendumul național din 18-19 octombrie 2003, lege intrată în vigoare la data de 29 octombrie 2003, data publicării în Monitorul Oficial al României.
Constituția României, așa cum a fost revizuită în 2003, cuprinde 156 de articole împărțite în 8 titluri:
    Titlul I - Principii generale
    Titlul II - Drepturile, libertățile și îndatoririle fundamentale
    Titlul III - Autoritățile publice
    Titlul IV - Economia și finanțele publice
    Titlul V - Curtea Constituțională
    Titlul VI - Integrarea euroatlantică
    Titlul VII - Revizuirea Constituției
    Titlul VIII - Dispoziții finale și tranzitorii
Proiectul de revizuire a constituției adoptat în parlament a fost supus unui referendum pe 18 și 19 octombrie 2003. Prezența la vot a fost de 55,7%, iar 89,7% din participanți au votat pentru modificarea constituției. Totuși, procentele au fost contestate de organizațiile de monitorizare, ce au raportat abuzuri (folosirea neconstituțională a urnelor volante și permiterea unor cetățeni a vota de mai multe ori). Nici una dintre aceste reclamații nu a putut fi dovedită, însă. Noua constituție a intrat în vigoare pe 29 octombrie 2003. (Surse: Wikipedia, Agenția de carte)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Publicitate

Persoane interesate