Acum după ce Romfilatelia a lansat pe piață și ultima emisiune de timbre planificată pentru acest an, a sosit momentul să facem o analiză și din punct de vedere al impactului poștal al mărcilor. Poate vă mai amintiți, la începutul anului planul editorial propus era unul rezonabil. Ni se promiteau atunci 39 de emisiuni filatelice.
Pe parcursul anului însă acest plan a suferit mai multe modificari (emisiuni precum: Școala Ardeleană, Port popular de nuntă, Scriitori
avangardiști români, Poveștile lui Ion Creangă, Miniaturile faunei,
Emisiune comună România – Malaezia. Flori endemice, Victor Babeș, 165 de
ani de la naștere, Feline, George Severeanu și pionieratul cultural,
Resfințirea Catedralei Mitropolitane din Iași, Lucrări celebre din arta
românească, Cluj, cultură centenară cuprinse inițial în plan, fie
și-au modificat denumirea, fie n-au mai apărut niciodată; alte emisiuni
au fost reprogramate, ori și-au făcut apariția altele noi), ca în cele din urmă să numărăm nu mai puțin de 42 de apariții, cuprinzând un număr de 151 de valori nominale. Mult prea mult, după părarea mea. Acestea s-ar traduce prin 2.554.526 timbre poștale (și am luat în calcul doar tirajul menționat a ajunge în circuitul Companiei Naționale Poșta Română), cu 1.970.954 mai puține mărci ca anul trecut.
Într-o raportare comparativă timbre vs. colițe, observăm că numărul celor din urmă este 15% din total. Nu aș dori să vorbesc acum de felul în care au fost machetate unele dintre ele, mie personal fiindu-mi rușine să pun pe corespondență astfel de „ambasadori” ai țării de unde provind. Această problemă a felului de machetare a mărcilor din ultima perioadă am mai abordat-o pe blog. De când tehnica asta a „foto-machetării” a devenit din ce în ce mai prezentă, treptat-treptat frumusețea mărcilor poștale de odinioară a început să pălăsească.
Dar să revenim la analiza noastră. După cum se poate observa și din graficul de mai sus (clik pe imagine pentru mărire), în acest an am avut parte de 23 de valori nominale (față de 29 câte erau anul trecut) cuprinse între 1,40 lei și 53,50 lei. Valoarea nominală cea mai tipărită a fost de 28,50 lei, aceasta regăsindu-se în 20 de emisiuni. Valoare nominală respectivă corespunde tarifării unei scrisori externe neprioritare cu greutatea cuprinsă între 500 și 1.000 de grame.
În ceea ce privește tirajul (numărul de timbre perceput de CNPR și nu tirajul complet al Romfilateliei), cea mai tipărită valoare nominală a fost de 1,70 lei (contravaloarea unei scrisori interne neprioritare cu greutatea de până în 50 de grame). Începând cu data de 1 ianuarie 2020 timbrele cu această valoare nominală vor putea fi utilizate pentru francarea imprimatelor cu greutatea cuprinsă între 50 și 100 de grame.
Sper din tot sufletul ca planul editorial din anul 2020 să fie unul echilibrat. Personal nu văd rostul apariției a mai mult de 2 emisiuni lunare, iar valorile nominale să fie în concordanță cu tarifele poștale uzuale ale unei corespondențe standard neprioritare. Despre ce vom avea parte însă, rămâne de văzut.
Până atunci să ne citim cu bine și vă doresc de pe acum Sărbători fericite! și tradiționalul La mulți ani!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu