Publicitate

18 martie 2018

160 de ani de la nașterea inginerului Rudolf Diesel

Inginerul Rudolf Diesel, bine cunoscut ca inventator al motorului cu combustie internă, care-i poartă numele, a fost și un respectat inginer în domeniul termal și un teoretician pe probleme sociale. Conceperea motorului Diesel a încolțit în mintea lui din dorința de a permite  meseriașilor și artizanilor să intre în competiție cu marea industrie.
S-a născut  la Paris, în ziua de 18 martie 1858, într-o familie de bavarezi. A manifestat de timpuriu interes pentru mecanică, în bună parte datorită frecventelor vizite la „Conservatorul de arte și meserii”. La începutul războiului franco-prusac (1870), familia Diesel, ca majoritatea germanilor, a părăsit Parisul, și s-a stabilit în Anglia. La scurtă vreme după ce au ajuns aici, Rudolf a plecat la Augsburg (Germania), la un unchi, unde a avut parte de o temeinică instruire științifică. Din 1875 a urmat cursurile Polytechnikum (Technische Hochschule, de mai târziu) unde a obținut  cele mai bune calificative la absolvire. A studiat, cu von Linde, termodinamica - ceea ce i-a oferit oportunitatea de a proiecta un motor cu un ciclu termodinamic, aproape ideal, al celui descris de Sadi Carnot în 1824.
În ziua de luni, 19 martie, corespondența expediată de la Oficiul Poștal nr. 1 Satu Mare, cod 440280, va fi obliterată cu ștampila ocazională realizată cu prilejul acestui eveniment. Pentru cine are posibilitatea, îl rog să-mi trimită o vedere cu ștampila prezentată.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Publicitate

Persoane interesate