Publicitate

17 martie 2018

Făuritori ai Marii Uniri (I)

Dintr-un comunicat de presă primit vineri, 16 martie 2018, la redacție aflăm că Romfilatelia, în anul aniversării Centenarului Marii Uniri din 1918, introduce în circulație emisiunea de mărci poștale FĂURITORI AI MARII UNIRI, partea I, care omagiază personalitățile care au contribuit la realizarea celui mai important ideal al românilor. Noua emisiune va fi lansată marți, 20 martie 2018, în cadrul sesiunii de comunicări științifice dedicate Centenarului Marii Uniri, sesiune organizată de Romfilatelia în parteneriat cu Academia Română și Biblioteca Centrală Universitară „Carol I”.
Pe timbrul cu valoarea nominală de  2,50 lei este ilustrat  Miron Cristea, primul Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române. Portretul Cardinalului Iuliu Hossu, episcop greco-catolic, este reprodus pe timbrul cu valoarea nominală de 4,50 lei. Pe timbrul cu valoarea nominală de 8 lei  este reliefat portretul lui Iuliu Maniu, luptător pentru cauza națională a românilor din Transilvania. Portretul lui Ion I.C. Brătianu, prim-ministru în perioada Primului Război Mondial, este redat pe timbrul cu valoarea nominală de 15 lei. Pe colița  nedantelată a emisiunii de mărci poștale, cu valoarea nominală de 16 lei, este ilustrat Regele Ferdinand I, alături de alți făuritori ai Marii Uniri: Take Ionescu, Alexandru   Vaida-Voevod,   Constantin   Stere,   Samoilă   Mârza,   Gheorghe   Pop   de   Băsești,   Sextil Pușcariu, Iancu Flondor  și Ion Nistor, iar pe timbrul coliței este reprodusă stema României mici, care  avea reprezentate pe scut teritoriile cuprinse în granițele țării până în 1918.
Emisiunea de mărci poștale este completată de un plic prima zi, iar ca formă de machetare au fost folosite coala de 32 timbre, minicoala de 6 timbre + 6 viniete  și colița nedantelată.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Publicitate

Persoane interesate