Publicitate

02 martie 2018

201 ani de la nașterea scriitorului maghiar János Arany

János Arany (n. 2 martie 1817, Nagyszalonta, Marele Principat al Transilvaniei, azi Salonta, România – d. 22 octombrie 1882, Budapesta, Regatul Ungariei) a fost un poet și prozator maghiar. A scris peste 40 de balade, traduse în mai mult de 50 de limbi.
A fost președinte al Societății Kisfaludy și secretar al Academiei Maghiare de Științe. Alături de Sándor Petőfi, a fost una dintre personalitățile principale ale vieții literare maghiare din acea epocă.
S-a născut la Salonta în anul 1817, fiind cel de-al zecelea copil al unei familii sărace. Dintre cei zece frați, au supraviețuit până la maturitate doar doi. Această tragedie i-a determinat pe părinții lui să aibă o deosebită grijă pentru educația mezinului.
Zece clase a terminat la Salonta, după care continuă studiile la Debrețin. Din cauza greutăților materiale trebuia să lucreze de la o vârstă timpurie. Nu și-a putut desăvârși studiile la colegiul de la Debrețin.
O vreme este actor într-o trupă de teatru cu care a colindat țara. Se stabilește la Salonta trăind dintr-o modestă funcție de ajutor de notar. Se căsătorește și duce o viață liniștită.
Debutul său literar a fost eposul satiric Az elvezett alkotmány, celebritatea însă i-o va aduce poemul epic Toldi, capodopera sa. Prin publicarea acestei povestiri poetice, Arany devine cunoscut, prețuit și considerat un mare poet național. Obține și prietenia lui Sándor Petőfi care îl felicită entuziast printr-o poezie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Publicitate

Persoane interesate