Publicitate

01 martie 2018

20 de ani de când „Titanic” devine primul film cu încasări de peste 1 miliard de dolari în întreaga lume

Titanic este un film epic american, de genul romance și dezastru, lansat în 1997, regizat, scris, co-produs, și co-montat de James Cameron. O adaptare fictivă a scufundării pachebotului RMS Titanic, în rolurile principale joacă Leonardo DiCaprio și Kate Winslet, unde aceștia sunt membri ai unor clase sociale diferite și se îndrăgostesc la bordul pachebotului, în timpul călătoriei sale inaugurale dezastruoase.
Inspirația lui Cameron pentru film a venit din fascinația sa pentru epave; el a simțit că o poveste de dragoste amestecată cu pierderea de vieți umane ar fi esențială pentru obținerea unui impact emoțional al dezastrului. Producția a început în anul 1995, când Cameron a filmat material cu epava reală a Titanicului. Scenele ce au loc în prezent au fost filmate la bordul navei Akademik Mstislav Keldysh, pe care Cameron a folosit-o ca și bază atunci când a filmat epava. Modele la scară redusă, imagine generată de computer, și o replică a Titanicului, construită la Playas de Rosarito din Baja California, au fost folosite pentru a recrea scufundarea. Pelicula a avut fonduri de la Paramount Pictures și 20th Century Fox, și a fost cel mai costisitor film făcut până în acel moment, cu un buget estimat la 200 de milioane $.
După lansarea de pe 19 decembrie 1997, Titanic a fost primit cu succes critic și comercial. Nominalizat la paisprezece categorii de premii Oscar, este la egalitate cu All About Eve (1950) pentru cele mai multe nominalizări la Oscar, câștigând unsprezece, inclusiv la categoria pentru Cel mai bun film și Cel mai bun regizor, fiind la egalitate cu Ben Hur (1959) pentru cele mai multe premii Oscar câștigate de un singur film. Cu un box office inițial de 1,84 miliarde $, Titanic a fost primul film care a trecut pragul de un miliard de dolari. A rămas filmul cu cele mai multe încasări până când Avatar, regizat tot de Cameron, l-a întrecut în 2010. O versiune 3D a lui Titanic, lansată pe 4 aprilie 2012, pentru a comemora 100 de ani de la dezastru, a câștigat încă 343,6 milioane $ pe plan mondial, încasările filmului ajungând la 2,18 miliarde $. A devenit al doilea film cu cele mai multe încasări din toate timpurile pe plan mondial (după Avatar).
Incluzând și relansarea din 2012, Titanic a câștigat 658.672.302 de dolari în America de Nord și 1.526.700.000 de dolari în alte țări, pentru un total mondial de 2.185.372.302 de dolari. A devenit filmul cu cele mai mari încasări din toate timpurile în 1998, și a rămas pe primul loc până când Avatar (2009), scris și regizat tot de Cameron, l-a surclasat în 2010. Pe 1 martie 1998, a devenit primul film cu încasări de peste 1 miliard de dolari internațional, iar în weekend-ul 13–15 aprilie 2012 — la un secol după scufundarea pachebotului, Titanic a devenit al doilea film ce încasează peste 2 miliarde de dolari, cu ajutorul relansării 3D. Box Office Mojo estimează că, ajustându-se inflația prețului biletelor, Titanic este al cincilea film cu cele mai mari încasări din toate timpurile în America de Nord. Site-ul estimează și că filmul a vândut peste 128 de milioane de bilete în SUA în timpul primei lansări.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Publicitate

Persoane interesate