Într-o dimineață călduță de iunie, când razele soarelui păreau să fi prins gust de mango copt, iar zumzetul orașului amintea de piețele tropicale din îndepărtata Asie, am desfăcut plicul filatelic care mă aștepta cuminte pe masă. Înăuntru, protejată între foi fine, se afla emisiunea „Fructe exotice” (LP #2520), lansată de Romfilatelia pe 19 iunie 2025, în urma unei colaborări inspirate cu Grădina Botanică „Dimitrie Brândza” a Universității din București.
Privind cele patru timbre machetate de Mihai Criste, am simțit cum apartamentul meu se transformă, pentru o clipă, într-o miniexpoziție botanică a lumii: o colecție parfumată și vibrantă, în care natura se exprimă în forme surprinzătoare. Un buchet filatelic adus din colțurile blânde ale planetei – Asia, America Centrală și de Sud, insulele Pacificului și tărâmurile calde ale Africii.
Totul a început, însă, cu o întrebare: Ce înseamnă „exotic”?
Conform dicționarului, e tot ce vine de departe, ce pare rar, neobișnuit. Dar pentru un colecționar, „exotic” înseamnă mai mult: o fereastră deschisă spre lumi necunoscute, o poveste într-un fruct care crește sub un alt soare și care, iată, ajunge imortalizat pe câțiva centimetri pătrați de hârtie gumată.
Primul timbru, cu valoarea nominală de 3 lei, ne prezintă Pitaya, cunoscut și sub numele de fructul dragonului. Arată ca un glob de foc, cu solzi în nuanțe de mov și verde, iar gustul – oh, gustul! – e o surprinzătoare combinație de kiwi și pere. Originar dintr-un cactus sud-american, fructul aduce cu sine un coș plin de vitamina C, magneziu, fibre… un desert natural și, totodată, o bijuterie culinară.
Pentru 5 lei, timbrul ne poartă în Asia de Sud-Est, unde descoperim Carambola, fructul în formă de stea. Tăiat transversal, pare un mic astru galben, cu gust dulce-acrișor, perfect pentru salate sau deserturi de vară. Bogat în potasiu și recomandat chiar și persoanelor cu diabet, este un exemplu rafinat de echilibru între estetică și sănătate.
Al treilea timbru, cu valoarea de 8 lei, aduce în prim-plan Litchi, un fruct fragil și misterios, cu coajă roz și miez translucid. Se cultivă în livezile umbroase ale Chinei, Thailandei și Vietnamului. Aroma sa florală, delicată, evocă prospețimea pădurilor tropicale după ploaie și aduce un strop de rafinament exotic în orice poveste culinară.
Cel mai valoros timbru, de 25 lei, ne conduce în sudul Mexicului, unde Papaya – sau pepenele de copac – se coace sub soarele blând al Americii Latine. Nu e doar un fruct savuros, ci și un ingredient versatil: conține papaină, o enzimă folosită în frăgezirea cărnurilor, iar semințele sale pot înlocui piperul. Gustul? O armonie între pepene galben, mango și o ușoară notă de miere.
Plicul „prima zi”, realizat într-un tiraj limitat de doar 191 de exemplare, reunește cele patru fructe într-o compoziție grafică vie, echilibrată și plină de culoare. O felicitare estivală de colecție, în care curbele, texturile și nuanțele par pictate direct cu pensula naturii.
Dincolo de arome și imagini, fiecare fruct poartă și o semnificație culturală. În regiunile lor de origine, sunt folosite în ritualuri, festivaluri, rețete sacre – ca punți între om și natură, între trecut și prezent.
Filatelia, prin această emisiune, ne invită nu doar să colecționăm, ci să descoperim, să gustăm diversitatea, să privim fructul ca simbol și inspirație – ca pe o scrisoare parfumată, purtătoare de mesaj între civilizații.
Și astfel, în clasorul meu, între filele cu emisiuni tematice și timbre de epocă, s-a adăugat o pagină nouă. Una care miroase a fructe exotice și spune, în culori vii, că lumea, în esența ei, e un coș plin cu miracole.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu