Publicitate

07 iunie 2025

150 de ani de la nașterea compozitorului Stan Golestan

Marcă poștală pusă în circulație
în anul 1996.

Stan Golestan a fost un compozitor și critic muzical român născut la data de 7 iunie (unele surse menționează data de 26 mai) 1875 la Vaslui. Își începe studiile muzicale la București și le continuă la Paris, sub îndrumarea unor cunoscuți profesori, precum Vincent d'Indy, Albert Roussel și Paul Dukas. Petrecându-și aproape toată viața în capitala Franței, a contribuit la cunoașterea creației muzicale românești peste hotare, un loc principal având muzica populară românească, care îl va inspira în multe dintre creațiile sale.

Dintre operele de referință ale compozitorului pot fi enumerate: poemul simfonic „La Dâmbovița” (1902), „Simfonia în Sol Minor, stil românesc” (1910), „Rapsodia Română” (1912), „Concert Moldav pentru violoncel și orchestrǎ” (1936), zece cântece în stil popular românesc pe versuri de Mihai Eminescu ș.a. Se poate observa cu ușurință din operele sale, că, deși departe de țară, el și-a trăit toată viața cu gândul la România, la țara sa natală.

În afara activității componistice, a avut și o susținută activitate de critic muzical, articolele sale apărând în numeroase cotidiene franceze, printre care și binecunoscutul „Le Figaro”.

Se stinge din viață pe meleaguri franceze, la vârsta de 80 de ani, pe data de 21 aprilie 1956, fiind înmormântat la columbarium du Père-Lachaise.

Din punct de vedere filatelic, compozitorul român a fost marcat cu o marcă poștală românescă (cu valoarea nominală de 100 lei) în seria „Personalități” (LP #1422) apărută pe data de 29 noiembrie 1996 (tiraj 500.000 exemplare) cu prilejul comemorării a 40 de ani de la moartea sa. Timbrul a fost machetat de către Marius Lungu și are dimensiunea de 33 x 48 mm fiind tipărită în sistem tiefdruk, la 3 culori, pe hârtie cromo-gumată Anglia, fiind paginată cu câte 25 de mărci pe coala finită.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Publicitate

Persoane interesate