În fiecare an, începutul lui iunie poartă un farmec aparte. Soarele pare că zâmbește mai larg, aerul se umple cu miros de vată de zahăr și baloane colorate, iar râsetele copiilor răsună ca o promisiune de speranță. Ziua Copilului nu este doar sărbătoarea celor mici – este și un memento tandru pentru copilul care încă trăiește în fiecare dintre noi.
Anul acesta, am simțit mai mult ca oricând acel fior copilăresc. Luni, 2 iunie 2025, Romfilatelia a lansat o emisiune de mărci poștale dedicată Zilei Copilului (LP #2517), transformând o zi festivă într-o poveste vizuală pe hârtie gumată. A fost cadoul ideal pentru filateliștii de toate vârstele – un timbru ce nu doar celebrează copilăria, ci o readuce în sufletele noastre.
Privind marca poștală machetată de Walter Riess, cu valoarea nominală de 8 lei, mi-am amintit cât de puternice pot fi simbolurile simple. În doar 33x48 mm, se deschide un univers viu, colorat, unde visele se înalță odată cu baloanele din mâinile copiilor. Un băiat în tricou roșu și pantaloni albaștri ține strâns un buchet de baloane multicolore, iar alături de el, o fetiță în rochiță roșie cu buline albe plutește parcă într-un zbor imaginar, purtând în brațe un ursuleț de pluș. Amândoi zâmbesc larg, iar acel zâmbet, reprodus cu o delicatețe remarcabilă, m-a făcut și pe mine să zâmbesc, fără să-mi dau seama.
Plicul „prima zi”, realizat într-un tiraj restrâns de 216 exemplare, completează povestea într-un mod fermecător: copiii pornesc într-o călătorie simbolică prin lume, purtând drapele ca trofee ale curiozității și prieteniei. Un cățeluș jucăuș le ține companie – un detaliu simplu, dar plin de sens. În spatele fiecărui element vizual, simți o narațiune nespusă, o emoție caldă, un îndemn blând: lumea ar putea fi un loc mai bun, dacă am privi-o mai des prin ochii copiilor.
Pentru colecționari, emisiunea este un punct de atracție, dar și o punte între prezent și trecut. România a recunoscut oficial Ziua Copilului încă din 1925, odată cu semnarea Declarației de la Geneva privind drepturile copilului. Iar din 2017, 1 iunie a devenit sărbătoare legală, cu 2025 marcat simbolic drept „Anul Național al Copilului”.
Anul acesta, Poșta Română a achiziționat 3.200 de mărci poștale din tirajul total de 9.016 exemplare, pentru a fi folosite la corespondența internă (scrisori recomandate neprioritare cu greutatea de până în 100 de grame, și/sau a (scrisori prioritare cu greutatea cuprinsă între 500 și 2000 de grame). E reconfortant să știi că aceste mici comori grafice nu vor sta doar în albume, ci vor călători prin țară, ducând cu ele o fărâmă de vis.
Începutul lunii iunie mi-a oferit prilejul nu doar să admir un timbru nou, ci să redescopăr bucurii uitate. Pe o bancă din parc, privind copii alergând cu zmeie colorate sau ținând cu mândrie baloane în formă de inimă, mi-am amintit de prima scrisoare primită, de mirosul plicurilor vechi și de emoția cu care dezlipeam fiecare timbru pentru colecție.
Și poate, tocmai în asta constă magia filateliei: în capacitatea sa de a transforma o bucată de hârtie într-un mesager al memoriei, al emoției, al visului.
La mulți ani, încă odată, dragi copii – mici și mari! Să păstrați mereu vie acea lumină jucăușă din priviri și să nu uitați: uneori, un timbru poate fi începutul unei povești. Iar alteori… chiar povestea în sine.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu