Publicitate

01 iunie 2025

Camilo Castelo Branco – geniu romantic și spirit zbuciumat

Puțini scriitori au trăit cu atâta intensitate precum au scris. Unul dintre aceștia este, fără îndoială, Camilo Castelo Branco – autor portughez care a ars cu flacără puternică pe scena literară a secolului al XIX-lea. Dragoste, suferință, scandaluri, închisoare și peste 260 de cărți scrise.
Da, ai citit bine. A fost un om care a trăit din plin, iar fiecare pagină semnată de el poartă urmele unei vieți pline de pasiune.
Născut pe 16 martie 1825, la Lisabona, Camilo rămâne orfan de mic și ajunge să fie crescut de rude. Încă din tinerețe, demonstrează o sete de cunoaștere și o fire rebelă. Deși încearcă diverse drumuri – seminar, medicină – se lasă cucerit definitiv de literatură.
Viața lui a fost un adevărat roman: relații controversate, una dintre ele cu o femeie căsătorită, Ana Plácido, alături de care ajunge în închisoare pentru adulter. Și pentru că viața bate filmul, tocmai această experiență devine sursă de inspirație pentru capodopera sa: „Amor de Perdição” (Iubire și pierzanie), o poveste de dragoste tragică ce rivalizează cu Romeo și Julieta.
Într-o epocă dominată de romantism, Camilo reușește să îmbine cu naturalețe emoția intensă cu observația socială și ironia fină. Scrierile sale sunt pline de conflicte interioare, destine frânte, iubiri imposibile și o sinceritate crudă care te lovește în plex. A fost un romantic, dar nu visător, ci unul conștient de dramele reale ale vieții.
Dacă ești în căutarea unui autor care să te provoace emoțional și intelectual, Camilo e omul potrivit. Iată câteva romane pe care merită să le citești în acest an: „Amor de Perdição” (Iubire și pierzanie) – tragic, intens, imposibil de uitat; „A Queda de Um Anjo” (În căutarea unui înger) – o satiră genială despre politică și ipocrizie și „Novelas do Minho” (Nuvele din Minho) – povestiri inspirate din folclorul și peisajele nordului Portugaliei. La secția de împrumut a Bibliotecii Județene „Petre Dulfu” din Baia Mare vei găsi și alte titluri care să-ți potolească setea de lectură.
Din păcate, gloria nu l-a ferit de suferință. A fost afectat de orbire progresivă și depresie, iar pe 1 iunie 1890, în plin zbucium interior, a ales să-și pună capăt vieții. Un gest tragic, dar care, într-un fel, închide cercul unei existențe trăite cu intensitate maximă.
De ce să-l (re)descoperim? Pentru că literatura lui Camilo Castelo Branco nu e doar despre povești din alte vremuri, ci despre oameni ca noi – plini de dorințe, frământări, visuri și regrete. Pentru că vocea lui, uneori sarcastică, alteori profund melancolică, spune adevăruri care încă dor și încă ne definesc.
În semn de omagiu adus literaturii universale, am realizat, în cadrul Cercului Filatelic al Bibliotecii „Petre Dulfu” din Baia Mare, un plic ocazional de format C6, în tiraj limitat (13 exemplare), cu ocazia comemorării a 135 de ani de la trecerea în neființă a unui mare creator al culturii mondiale.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Publicitate

Persoane interesate