Publicitate

20 martie 2024

Rețeaua de metrou din Budapesta - o bijuterie a transportului în comun din Europa


Budapesta, capitala Ungariei, are o rețea de metrou care a fost inaugurată pe data de 2 mai 1896 și este una dintre cele mai vechi din lume. Aceasta constă din patru linii principale: M1, M2, M3 și M4.
Linia M1, cunoscută și sub numele de „Millennium Underground”, este una dintre cele mai vechi linii de metrou din lume și a fost declarată Patrimoniu Mondial UNESCO în 2002.

A fost construită pentru a marca aniversarea a 1000 de ani de la fondarea Ungariei și este o atracție turistică populară în Budapesta. Linia are se întinde pe o lungime de 5,2 km și are 11 stații între Vörösmarty tér și Mexikói út.
Linia M2 a fost inaugurată în 4 aprilie 1970 și se întinde pe o lungime de 10,3 kilometri cu 11 stații între stațiile Déli pályaudvar și Örs vezér tere.
Linia M3, inaugurată în 31 decembrie 1976, este cea mai lungă linie de metrou din Budapesta, cu o lungime de 17,3 kilometri și 20 de stații între stațiile Újpest-Központ și Kőbánya-Kispest.
Linia M4 aniversează astăzi 10 ani de existență și este cea mai recentă adăugare la rețeaua de metrou din Budapesta, inaugurată în 20 martie 2014. Aceasta se întinde pe o lungime de 7,4 kilometri cu 10 stații între stațiile Kelenföld și Keleti pályaudvar și este o linie modernă, complet automatizată.
Rețeaua de metrou din Budapesta este considerată a fi unul dintre cele mai bine organizate și mai sigure sisteme de transport în comun din Europa. De asemenea, reprezintă un mijloc rapid și eficient de a ajunge la cele mai importante atracții turistice din oraș.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Publicitate

Persoane interesate