Publicitate

02 martie 2024

Pasărea migratoare cu un penaj strălucitor și cântec melodios

Serbia, 2010.
Phoenicurus ochruros, cunoscut sub numele comun de Codroș de munte, este o specie de pasăre mică și migratoare, care face parte din familia Muscicapidae. Acesta se găsește în Europa, Asia și nordul Africii, în special în zonele cu păduri, grădini și parcuri, preferând zonele de munte și de deal.
Ciprul de Nord, 1995.
Masculii adulți au un penaj negru lucios pe partea de sus a corpului și o culoare portocalie strălucitoare pe coadă, în timp ce femelele și juvenilii au un penaj maroniu-închis și un gât palid. Codroșul de munte este o pasăre insectivoră și este cunoscută pentru obiceiul său de a agita coada în mod repetat în timp ce se deplasează prin iarbă sau pe trunchiurile de copaci în căutarea hranei.
Phoenicurus ochruros este o pasăre migratoare, care își petrece iarna în Africa de Nord și în zonele din apropierea Saharei, iar în timpul sezonului de reproducere se întoarce în Europa și Asia, în special în regiunile muntoase.
Alderney, 2020.
Masculii cântă pentru a-și atrage femelele, iar după împerechere, femela construiește un cuib din iarbă și frunze, unde depune de obicei 4-6 ouă.
Codroșul de munte este o specie comună și răspândită, dar este afectată de pierderea habitatului său natural și de schimbările climatice. Unele populații au scăzut în număr, ceea ce a dus la clasificarea acestei specii ca fiind vulnerabilă în unele regiuni.
Burundi, 1970.
Pe parcursul istoriei, poștașii și colecționarii de timbre au avut un interes deosebit pentru animalele sălbatice și pentru păsările migratoare, datorită frumuseții și rarității lor. De aceea, Codroșul de munte a fost reprezentat pe timbrele poștale ale multor țări din întreaga lume, inclusiv din Europa, Asia și Africa.
De exemplu, în Serbia, Codroșul de munte a fost prezentat pe un timbru poștal în 2010, ca parte a seriei de timbre „Faună - Păsări”. În Belarus, Codroșul de munte a fost reprezentat pe un timbru poștal emis în 2006, ca parte a seriei de timbre uzuale „Păsări din Belarus”.
Andorra (administrația spaniolă), 2023.
Acestea sunt doar câteva exemple din multitudinea de timbre poștale care au inclus Codroșul de munte.
Timbrele poștale care prezintă animalele sălbatice și păsările migratoare, cum ar fi Codroșul de munte, sunt o modalitate excelentă de a educa oamenii despre biodiversitate și importanța conservării habitatelor naturale. Aceste timbre poștale pot ajuta la atragerea atenției asupra acestor specii și pot contribui la protejarea lor prin colectarea de fonduri pentru proiecte de conservare a naturii.
Belarus, 2006.
În concluzie, Phoenicurus ochruros este o specie fascinantă de pasăre migratoare, care trăiește într-o varietate de habitate și este apreciată pentru frumusețea sa și pentru cântecul său melodios. Deși este o specie comună și răspândită, aceasta este vulnerabilă la pierderea habitatului său natural și la alte amenințări, ceea ce subliniază importanța protejării și conservării acestei specii și a habitatelor sale naturale.


 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Publicitate

Persoane interesate