Publicitate

04 martie 2024

Madame de la Fayette: o scriitoare remarcabilă a secolului al XVII-lea

Timbrul emisiunii.
Madame de la Fayette, cunoscută și sub numele de Marie-Madeleine Pioche de La Vergne, s-a născut pe data de 18 martie 1634 în Franța și a devenit una dintre cele mai importante scriitoare ale secolului al XVII-lea. Este cunoscută în special pentru romanul său epocal, „Prințesa de Clèves”, considerat una dintre primele opere ale literaturii franceze moderne.
Viața și cariera literară a Madame de la Fayette au fost marcate de contextul istoric al vremii. Ea a trăit în perioada în care Franța se afla sub domnia regelui Ludovic al XIV-lea, într-o epocă cunoscută ca „Epoca de Aur” a literaturii franceze. Această perioadă a fost caracterizată de influența puternică a curții regale și de dezvoltarea genului romantic.
Maximă oficială.
Madame de la Fayette a fost inițiată în lumea literară și artistică prin intermediul prietenilor și cunoștințelor sale din înalta societate pariziană. Ea a frecventat saloanele literare și a fost influențată de curentele literare ale vremii, precum prețiozitatea și romanele cavalerești. De-a lungul vieții, a scris mai multe opere literare, dar „Prințesa de Clèves” rămâne cea mai cunoscută și apreciată dintre ele.
Romanul „Princeța de Clèves” a fost publicat în anul 1678 și a avut un impact semnificativ asupra literaturii franceze. Acesta explorează teme precum iubirea, onoarea, pasiunea și dilemele morale ale personajelor. Este un roman psihologic complex, în care se evidențiază profunzimea caracterizărilor și subtilitatea analizei psihologice.
FDC-ul emisiunii.
Operele autoarei au fost adesea considerate revoluționare în contextul vremii, întrucât au abordat teme și subiecte controversate pentru epoca respectivă. Romanul „Prințesa de Clèves” a provocat dezbateri și a stârnit interesul publicului, datorită naturii sale inovatoare și explorării profunde a vieții interioare a personajelor.
Coala de 15 timbre.
Madame de la Fayette a deschis calea pentru dezvoltarea romanului psihologic și a influențat numeroși scriitori ai epocii și ulteriori. Deși opera sa literară este relativ mică ca volum, impactul său asupra literaturii franceze și mondiale este considerabil.
Carton filatelic.
În acest an se marchează 390 de ani de la nașterea celebrei scriitoare, iar anul trecut, pe data de 25 mai, am comemorat 330 de ani de la trecerea ei în neființă. Cu ocazia acestor evenimente, Poșta Franceză a lansat un timbru pe data de 22 mai 2023, având dimensiunile de 30 x 40 mm și o valoare nominală de 1,16 euro. Macheta timbrului a fost realizată de către talentata artistă Séverine Perrier, iar acesta se evidențiază prin o dantelură de 13¼ x 13 unități. Au fost tipărite un număr de 705.000 de exemplare, paginate în coli de câte 15 timbre (3 rânduri x 5 coloane).
În concluzie, Madame de la Fayette este o figură remarcabilă a literaturii franceze a secolului al XVII-lea. Opera sa, în special romanul „Prințesa de Clèves”, a marcat o schimbare în abordarea literaturii și a influențat numeroși scriitori de-a lungul timpului. Contribuția sa la literatura franceză și moștenirea sa culturală rămân remarcabile și relevante și în prezent.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Publicitate

Persoane interesate