Publicitate

02 martie 2024

Ziua Mărțișorului: Tradiție și simbolism

În inima tradițiilor românești, începutul primăverii este marcat de o sărbătoare plină de culoare și semnificație - Ziua Mărțișorului. Această sărbătoare este una dintre cele mai vechi și mai iubite tradiții ale poporului român, fiind sărbătorită cu bucurie și entuziasm în fiecare an pe data de 1 martie.
Mărțișorul este un simbol al începutului primăverii, al renașterii naturii și al speranței pentru zile mai bune. Cuvântul „Mărțișor” provine din limba latină, de la „Martius”, care înseamnă martie, luna în care are loc sărbătoarea. Acest mic obiect constă într-un șnur alb și roșu, împletit, la care se atașează un simbol specific, cum ar fi o monedă sau o mică figurină realizată din mărgele sau metal, iar tradițional, mărțișorul este purtat ca un pandantiv la gât sau ca o broșă.
Originea acestei tradiții este plină de mituri și legende străvechi care au fost transmise din generație în generație. Una dintre legendele cele mai răspândite spune povestea lui Baba Dochia și a lui Dragobete. Conform legendei, Baba Dochia este personificarea iernii, iar în ziua de 1 martie, de obicei, vremea se schimbă brusc, iar ea își aruncă hainele groase pentru a primi primăvara. În această zi, oamenii obișnuiau să-și facă un fir din fire albe și roșii, culori care reprezintă schimbarea și regenerarea, și să-l poarte în semn de protecție împotriva bolilor și a ghinionului.
În zilele noastre, Mărțișorul este mai mult decât un simplu obiect decorativ. El simbolizează dragostea, speranța, bucuria și vitalitatea. În unele regiuni ale României, fetele îl primesc ca dar de la băieți, iar această tradiție este considerată a fi un gest de apreciere și afecțiune. De asemenea, mărțișorul poate fi oferit și în semn de respect sau recunoștință către persoanele dragi.
Pe lângă semnificația sa simbolică, Ziua Mărțișorului este prilej de petrecere și bucurie pentru oameni. În multe localități din România, se organizează diverse evenimente și festivaluri care marchează sosirea primăverii și tradiția mărțișorului. Târguri de mărțișoare, spectacole folclorice, parade și expoziții de artizanat tradițional sunt doar câteva dintre activitățile desfășurate cu această ocazie.
În data de 1 Martie a acestui an, Romfilatelia a lansat o nouă emisiune de mărci poștale sub denumirea sugestivă de „Ziua Mărțișorului” (LP #2456). Această serie cuprinde 4 timbre cu valorile nominale de 4 lei, 5 lei, 6 lei și 13 lei, împreună cu un plic „prima zi” (181 de exemplare) și un album filatelic cu un tiraj limitat de 201 exemplare. Timbrele poartă dimensiunile de 36 x 36 mm și au fost concepute de artistul grafic George Ursachi, reprezentând patru imagini stilizate ale unor păsări exotice transformate în mărțișoare.
Pentru a răspunde cererii de francare a corespondenței, Poșta Română a achiziționat câte 5.600 de exemplare din fiecare valoare nominală a timbrelor. Această emisiune de mărci poștale aduce un omagiu tradiției și simbolurilor asociate cu Ziua Mărțișorului, oferind colecționarilor și pasionaților de filatelie ocazia de a se conecta cu acest aspect important al culturii românești prin intermediul unor creații artistice deosebite.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Publicitate

Persoane interesate