Publicitate

17 martie 2024

Filatelia - un material didactic auxiliar prețios

Croația, 2004, expoziția „Filatelia în școală”.

Cei care mă cunosc ca și coordonatorul cercului filatelic al Bibliotecii Județene „Petre Dulfu” din Baia Mare mă întreabă adesea ce este filatelia. Pentru mine, răspunsul este simplu: filatelia este o pasiune, o știință și un sport, toate la un loc.

Noua Caledonie, 1994.
Este o preocupare instructivă și utilă, în special pentru elevi și tineret, dar deschisă pentru oricine.
Timbrele, sau mărcile poștale, au evoluat astăzi în adevărate opere de artă miniaturale, fiind ambasadoare ale artei de primă importanță. În timp ce timbrele vechi, tipărite acum aproape două secole, au devenit comori prețioase pentru colecționari și muzee filatelice, atingând valori impresionante, timbrele actuale sunt accesibile oricăruia.
Noua Caledonie, 2000.
Copiii pot învăța multe din filatelie, deoarece timbrele prezintă subiecte variate din domeniul geografiei, istoriei, științelor naturii, transporturilor, tehnologiei și altele.
Un timbru din Australia cu efigia unui cangur, de exemplu, poate stârni curiozitatea copiilor și dorința de a afla mai multe despre acest animal, despre țara în care trăiește și despre alte detalii interesante. Portretele personalităților de marcă prezentate pe timbre îi fac pe copii să se întrebe cine au fost aceste persoane remarcabile, cum ar fi Pasteur, Edison, Ștefan cel Mare, George Enescu, Mihai Eminescu și multe altele. Timbrele cu teme tehnice îi apropie pe copii de realitățile științifice, fiind în același timp interesante și frumoase.
Italia, 2015.
Filatelia modernă dezvoltă gustul pentru frumos al tineretului și îi îndrumă spre noi trăiri și cunoașteri. Aceasta aduce suflete din diferite părți ale lumii împreună, iar o scrisoare poate parcurge distanțe uriașe în câteva zile.
Privind un clasor de timbre frumos aranjat sau un album bine organizat, simți o adevărată plăcere în fața tuturor acestor minunății colorate adunate acolo: picturi celebre, pești exotici, flori variate, avioane, vapoare, toate tipărite pe mici petecuțe de hârtie - timbre poștale adunate cu multă răbdare și migală de către colecționari, atât adulți, cât și copii.
Italia, 2001.
Toate cele de mai sus ne conduc la concluzia că filatelia este cu siguranță o știință, una foarte umană și frumoasă. Este important să ne străduim să o cunoaștem cât mai bine și să o promovăm în rândul cât mai multor oameni. Cred că cadrele didactice din școlile din România ar trebui să (re)sprijine filatelia și să încurajeze activitatea micilor colecționari, fără a compromite însă timpul necesar pentru învățare. Filatelia poate fi considerată un material didactic auxiliar valoros. Așadar, să sprijinim micii filateliști, fie prin oferirea de timbre, fie prin sfaturi și îndrumare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Publicitate

Persoane interesate