Publicitate

19 septembrie 2023

Vocea calypso-ului și liderul mișcării pentru drepturile civile

Harry Belafonte (născut la 1 martie 1927) este un cântăreț, actor și activist american, cunoscut pentru popularizarea muzicii caribene și a muzicii de protest în anii '50 și '60.
Belafonte s-a născut în New York, iar părinții săi erau imigranți din Jamaica. A început cariera sa artistică ca actor, apoi a început să cânte muzică folk și calypso. În anii '50, a avut o serie de hit-uri, inclusiv „Banana Boat Song (Day-O)” și „Jamaica Farewell”. El a fost, de asemenea, un activist pentru drepturile civile și a lucrat îndeaproape cu liderul mișcării pentru drepturile civile Martin Luther King Jr.
În timpul carierei sale, Belafonte a câștigat numeroase premii, inclusiv premiul Grammy Lifetime Achievement, premiul Kennedy Center Honor și premiul NAACP Image Award. De asemenea, a primit o serie de onoruri, inclusiv Ordinul Național al Jamaicăi și Ordinul de Merit al Germaniei.
Belafonte este, de asemenea, cunoscut pentru activismul său social. El a fost un susținător al drepturilor civile și al mișcării pentru drepturile negrilor în anii '50 și '60 și a jucat un rol important în organizarea Concertului pentru Drepturile Civile din 1963, în care Martin Luther King Jr. a ținut celebrul său discurs „I Have a Dream”. De-a lungul anilor, Belafonte a continuat să lucreze pentru cauzele sociale și a fost implicat în numeroase organizații și campanii, inclusiv lupta împotriva sărăciei și a injustiției sociale.


 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Publicitate

Persoane interesate