Publicitate

18 septembrie 2023

110 ani de la darea în exploatare a liniei de cale ferată Valea Vișeului - Borșa

Calea ferată Valea Vișeului – Borșa (altitudinea de 665 m) a fost o cale ferată de legătură în România, în lungime de 55,2 km, cu linie simplă și neelectrificată. Ea făcea parte din magistrala CFR 409, traversând județul Maramureș, pe valea râului Vișeu.
La momentul construirii căii ferate, regiunea Transilvania aparținea de Regatul Ungariei. În anul 1872 a fost pusă în funcțiune Calea ferată Satu Mare – Sighetu Marmației. Astfel, Depresiunea Maramureșului a fost conectată, prin valea râului Tisa, la rețeaua de cale ferată. Construirea căii ferate Sighetu Marmației–Ivano-Frankivsk (1895) a dus la dezvoltarea și a altor zone din Maramureș.
Apoi guvernul ungar a planificat construirea unei linii în sud-estul comitatului Maramureș. Propunerea avea ca scop facilitarea transportului de lemn din pădurile din Munții Carpați și de acces la depozitele de minereu de la Baia Borșa. Pornind din localitatea Valea Vișeului, care era conectată la calea ferată Sighetu Marmației – Ivano-Frankivsk, a fost construită o cale ferată cu ecartament normal de-a lungul râului Vișeu prin Vișeu de Sus către Borșa. Această linie a fost deschisă traficului pe data de 18 septembrie 1913. Pe linie au fost stabilite următoarele opriri: Vișeu Bistra, Petrova, Leordina, Bocicoel, Vișeu de Jos, Vișeu de Sus și Moisei.
În 1949 a fost deschisă Calea ferată Salva – Vișeu de Jos, crescând astfel importanța căii ferate Valea Vișeului – Borșa. Aceasta a fost parte a legăturii feroviare care a conectat Maramureșul cu restul țării.
În martie 1997, tronsonul feroviar între Vișeu de Jos și Borșa a fost închis pentru traficul de persoane. La scurt timp linia a ajuns să fie cimentată, asfaltată, culeasă de pe teren, fie este acoperită de vegetație și de de alunecările de teren.
Pentru a marca aniversarea a 110 de ani de la darea în exploatare a acestei linii care a funcționat timp de aproape 85 de ani într-o minunată zonă a Maramureșului, Cercul filatelic al Bibliotecii Județene „Petre Dulfu” din Baia Mare a realizat un plic ocazional (întreg poștal) în semiilustrația căruia regăsim un tren de călători surprins în localitatea Moisei în anul 1992.

Spre memoria istoriei: În anul 2003, aniversarea a 90 de ani de la inaugurarea acestei linii a fost marcată prin realizarea de către AFFR a unei ștampile poștale ocazionale, omologată de către FFR (imaginea din stânga). Din păcate până la această oră nu am găsit (întâlnit) nici o piesă circulată (plic aniversar, scrisoare sau carte poștală) care să poarte amprenta acestei ștampile. Dacă întâlniți în colecția dvs. o astfel de piesă, ar fi utilă la ilustrarea acestui eveniment în lucrarea „O istorie ilustrată a filateliei maramureșene” care se află în lucru. Puteți să-mi trimiteți scanările (color, la o rezoluție de 300 dpi) prin e-mail la adresa timbrufilatelic@yahoo.com. Vă mulțumesc.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Publicitate

Persoane interesate