Publicitate

20 septembrie 2023

O frumusețe emblematică a pădurilor în filatelie

Croația, 2023.

Fluturele popă (Limenitis populi) este o specie de fluture din familia Nymphalidae, răspândită în zonele de pădure din Europa, Asia și America de Nord. Fluturele popă este unul dintre cei mai mari fluturi din Europa, având o anvergură a aripilor de până la 8-9 cm la masculi și 9-11 cm la femele.
Aripile fluturelui popă sunt de culoare maro închis, cu pete albe sau galbene și o bandă albastră strălucitoare în jurul marginii aripilor posterioare. Fluturele are o zbor puternic și agil și este capabil să zboare pe o distanță lungă, deși de obicei preferă să stea în zonele de umbră și să se hrănească cu nectarul florilor.

România, 1993.
Fluturele popă depune ouăle pe frunzele copacilor, iar larvele se hrănesc cu frunzele de plop, ulm, salcie sau tei. Fluturele este activ în timpul zilei și se poate vedea zburând prin zonele de pădure, prin livezi sau prin grădini.
Fluturele popă este adesea prezent pe timbre poștale din Europa, fiind considerat o specie de fluture frumos și emblematic pentru zonele de pădure.
Cehoslovacia, 1987.
De exemplu, fluturele popă a fost reprezentat pe un timbru poștal emis în anul 1987 în Cehoslovacia, în cadrul unei serii de timbre intitulată „Fluturi și molii”.
De asemenea, în Germania, fluturele popă a fost reprezentat pe un timbru poștal emis în anul 1991, în cadrul unei serii de timbre dedicate tineretului: fluturi în pericol.
Germania, 1991.
Și România a emis timbre pe care este ilustrat acest minunat fluture în anii 1960 și 1993.
Timbrele poștale cu fluturi sunt apreciate de colecționarii de timbre și pasionații de entomologie, deoarece acestea reprezintă nu numai o capodoperă a artei poștale, ci și o modalitate de a cunoaște specii frumoase de fluturi din întreaga lume și de a promova protecția și conservarea biodiversității.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Publicitate

Persoane interesate