Publicitate

05 septembrie 2023

Un scriitor plin de pasiune pentru literatură și patriotism

Alexandru Vlahuță (1858-1919) a fost un scriitor, poet și jurnalist român. S-a născut în satul Pleșești (care astăzi îi poartă numele), din județul Vaslui (Tutova), iar mai târziu s-a stabilit în București.

A studiat la Facultatea de Drept din București. Promovează trei examene din cele cinci cerute: în iunie 1881, la 21 aprilie 1882 și la 1 aprilie 1883. Abandonează studiile universitare din cauza situației sale materiale.
Pe 22 ianuarie 1880 a început să lucreze ca profesor de limba latină și română, dar după aproape doi ani a renunțat la cariera didactică pentru a se dedica scrisului.
Opera sa literară cuprinde romane, povestiri, poezii, eseuri și traduceri din literatura universală. A debutat în 1880, pe 1 aprilie, cu poezii în paginile revistei „Convorbiri literare”. În 1886 îi apare primul volum - Nuvele.
Printre cele mai cunoscute opere ale sale se numără romanele „România pitorească” (1901) și „Dan” (1893), precum și volumul de povestiri „Socoteala”.
Alexandru Vlahuță a fost și un jurnalist activ, contribuind la numeroase publicații din România și străinătate.
La 24 februarie 1918 pleacă pe front. Este destituit prin ordin din postul de referendar de la Casa Școalelor, fiind reintegrat în luna decembrie.
În 1919 i se decernează Marele Premiu al Academiei pentru volumul Poezii din 1915.
La 19 noiembrie Vlahuță moare la București, în casa din strada Visarion.
Pe 21 noiembrie este înmormântat la Cimitirul Bellu.
Pe 28 octombrie 1948 Alexandru Vlahuță este ales membru de onoare post-mortem al Academiei Române.
În concluzie, Alexandru Vlahuță a fost un scriitor prolific și talentat, care a adus o contribuție importantă la dezvoltarea literaturii române. De asemenea, prin implicarea sa în viața publică, a demonstrat preocupare și pentru problemele sociale și politice ale timpului său.
Cu prilejul aniversării a 165 de ani de la nașterea sa, în cadrul Cercului filatelic a Bibliotecii Județene „Petre Dulfu” din Baia Mare am machetat un plic ocazional.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Publicitate

Persoane interesate