Publicitate

22 martie 2021

Realismul lui Serov

Maximă realizată în 1970 cu prilejul
Expoziției Filatelice din Baia Mare.

Artistul sovietic Vladimir Serov a pictat în decursul carierei sale o serie de tablouri dedicate liderului republicilor din Uniune - V. I. Lenin. „Walkers near Lenin” este una dintre pânzele create în 1950 care s-a bucurat de aprecierile forurilor superioare ale vremii. În calitate de ministru al artei, el a ales genul realismului socialist. Reproducerea din imaginea alăturată este bine cunoscută și ușor de înțeles. Pe o mică pânză se potrivesc patru figuri pe Serov: Lenin și țăranii. Sunt înghesuiți într-un birou din Smolny la o măsuță, trei dintre ei stau, un bărbat și-a sprijinit mâna pe spătarul scaunului în timpul unei lungi conversații. 

Printr-o astfel de metodă de reprezentare a figurilor, artistul a dorit să indice în mod expres apropierea liderului și a oamenilor de rând, unitatea lor. Țăranii sunt oameni muncitori, nu au avut timp să-și scoată haina de blană.
Lenin într-un costum negru strict, ține un stilou și un blocnotes pe masă. Un bătrân cu barbă cenușie spune despre nevoile țăranilor, despre viața rurală, cu gesturi blânde ale mâinii însoțesc vorbirea. Ceilalți doi bărbați sunt tăcuți și toți se uită la Lenin. În ochii lor, se citește credibilitatea unui oficial de rang înalt, sunt încrezători că nevoile satului vor fi auzite, iar înțeleptul lider știe exact cum să rezolve oricare dintre problemele lor. Cu o asemenea atenție, țăranii îl ascultă pe Lenin, încât spectatorii au aceeași dorință de a avea încredere în el, cu o inimă ușoară pentru a-și prezenta soarta și soarta orașului, țării și lumii.
Realismul lui Serov este vizibil în descrierea detaliată și neîmpodobită a fețelor, mâinilor și hainelor țăranilor: pielea este aspră, ridată, barbă albă și șuvițe de păr pe capul lor devin albe. Imaginea arată cu succes sinceritatea conversației, chiar și o anumită căldură spirituală și dragoste. Șeful Uniunii Sovietice este văzut de noi ca un patron grijuliu pentru oamenii obișnuiți, departe de treburile publice. Serov a primit premiul onorific de stat pentru tabloul „Walkers at Lenin”.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Publicitate

Persoane interesate