Publicitate

11 martie 2021

Floră din rezervațiile naționale

Romfilatelia introduce în circulație, vineri, 12 martie 2021, o nouă emisiune de mărci poștale dedicată bogatei diversități vegetale a României: Floră din rezervațiile naționale (LP #2318). Aceasta este cea de a opta serie de timbre lansată anul acesta și a doua din luna martie.
Emisiunea a fost realizată cu sprijunul Grădinii Botanice „Dimitrie Brandza” a Universității din București, iar timbrele (36 x 36 mm) au fost machetate de către Mihail Vămășescu.
Pe teritoriul României au fost identificate, până în prezent, aproximativ 3.700 de specii de plante, reprezentând circa 30% dintre speciile din Europa. Printre acestea se numără aproximativ 1.400 de specii rare sau amenințate cu dispariția. Acestea supraviețuiesc în arii protejate de pe tot cuprinsul țării, de la rezervații floristice de mică întindere până la marile parcuri naționale și rezervații ale biosferei.
Limba cucului (Gentianella bulgarica), reprezentată pe timbrul cu valoarea nominală de 1,70 lei (contravaloarea unei imprimate interne cu greutatea cuprinsă între 100 și 500 de grame), este o specie caracteristică Munților Carpați și Munților Balcani.
Varza de mare (Crambe maritima), ilustrată pe timbrul cu valoarea nominală de 2,20 lei (contravaloarea unei scrisori interne neprioritare cu greutatea cuprinsă între 100 și 500 de grame), este o plantă specifică florei europene.
Vinețelele (Centaurea jankae), numite astfel datorită florilor de culoare purpurie, sunt reprezentate pe timbrul cu valoarea nominală de 5,50 lei (contravaloarea unei scrisori externe neprioritare cu greutatea de până în 50 de grame).
Gărdurarița (Nitraria schoberi), care apare pe timbrul cu valoarea nominală de 19,50 lei (contravaloarea unei scrisori recomandate externe în regim prioritar cu greutatea de până în 50 de grame), este o plantă lemnoasă, care crește sub forma unei tufe înalte de 1-2 m.
Mapa filatelică este realizată în tiraj limitat de 231 exemplare și este echipată cu blocul special de patru timbre dantelate ale emisiunii prezentate ca timbre „prima zi” cu ștampila aplicată în clar cu folio aur. Blocul filatelic special este numerotat de la 001 la 231. La aceastea se adaugă plicul prima zi (202 exemplare). Emisiunea este paginată în coală de 28 timbre + tęte-bęche, minicoală de 5 timbre + 1 vinietă și bloc special de 4 timbre dantelate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Publicitate

Persoane interesate