Publicitate

11 martie 2021

Păstrarea patrimoniului filatelic al orașului Baia Mare

În ultimii cinci ani am fost implicat în mod direct în promovarea filateliei în Baia Mare. Am realizat acest lucru atât prin expozițiile necompetiționale de filatelie și cartofilie, prin a le povesti studenților despre frumusețea și diversitatea filateliei îndemnându-i să folosească această resursă ca material didactic auxiliar atunci când vor ajunge la rândul lor la catedră. La toate acestea se adaugă câteva studii și articole publicate în diferite reviste ale mediului academic, atât pe plan național cât și internațional.

De fiecare dată, în etapele documentării, întâlneam piese filatelice legate de istoria orașului Baia Mare. Cu o parte dintre ele v-ați întâlnit prin postările blogului nostru, sub genericul „Spre aducere aminte”. Să nu uităm că timp de aproape 40 de ani orașul de malurile Râului Domnițelor a fost un adevărat pol al filateliei românești. În 1956 se înființează aici primul cerc filatelic sub patronajul Uzinelor Metalurgice pentru Metale Neferoase. În scurt timp în aproape fiecare oraș mare din județ se pun bazele a cel puțin unui club filatelic. În anul 1970 ia ființă Filiala Județeană Maramureș a Asociației Filateliștilor din România, iar în 1972 Școala Filatelică băimăreană primește în băncile sale primii învățăcei. Aproape fiecare eveniment important, fie el sportiv, cultural sau simpozion științific, era marcat și din punct de vedere filatelic. Memorabilă rămâne însă în amintirea filateliștilor băimăreni cu vechi ștate marea expoziție de maximafilie care a avut loc în anul 1980.

Admirând așadar aceste piese de nenumărate ori mi-am spus că ar fi păcat să nu le indexez și să nu le cataloghez. La acestea se adaugă și piesele mai noi, realizate în ultimii zece ani, existente în propria colecție. Sunt conștient că ce am reușit să văd până acum e doar vârful aisbergului și că, de fapt, există încă multe alte piese despre care nu am cunoștință. Încă. De aceea, din dorința de a păstra vie memoria filateliei băimărene lansez o rugăminte la toți colecționarii care doresc să împărtășească lumii frumoasele piese pe care le dețin în colecțiile lor. Celor care au posibilitatea îi rog să-mi trimită un e-mail (timbrufilatelic@yahoo.com) cu scanarea pieselor, la o rezoluție de 300 dpi, față-verso, color, menționând dimensiunea pieselor și dacă cunosc tirajul, machetatorul și detalii ale evenimentului care a prilejuit realizarea piesei. Le mulțumesc tuturor celor care doresc să se implice voluntar în acest (amplu) proiect care demarează astăzi. Dacă vom găsi surse de finanțare, proiectul se va finaliza cu publicarea unei lucrări în care colaboratorii vor fi menționați.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Publicitate

Persoane interesate