Publicitate

24 iulie 2019

45 de ani de la moartea fizicianului britanic James Chadwick

Sir James Chadwick (n. 20 octombrie 1891, Bollington, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei – d. 24 iulie 1974, Cambridge, Regatul Unit) a fost un fizician englez și laureat al Premiului Nobel pentru Fizică, celebru pentru descoperirea neutronului.
James Chadwick s-a născut la Bollington, Cheshire, Anglia pe 20 octombrie 1891, în familia lui John Joseph Chadwick și Anne Mary Knowles. A făcut școala primară în Bollington, apoi liceul la Manchester High School, și apoi a făcut facultatea la Manchester și Cambridge, lucrând și cu Ernest Rutherford. În 1913, Chadwick a lucrat cu Hans Geiger la Universitatea Tehnică Berlin. Era în Germania la începutul primului război mondial și a fost închis în Tabăra de prizonieri de război Ruhleben de lângă Berlin. În timpul captivității, a avut libertatea de a-și construi un laborator. Cu ajutorul lui Charles Ellis, a lucrat la ionizarea fosforului și la reacțiile fotochimice ale monoxidului de carbon și ale clorului. Mare parte din perioada războiului și-a petrecut-o la Ruhleben, până când laboratorul lui Geiger a intervenit pentru eliberarea lui. 
Chadwick a devenit profesor de fizică la Universitatea Liverpool în 1935. Ca rezultat al memorandumului Frisch-Peierls din 1940 asupra fezabilității bombei atomice, a fost numit membru al Comisiei MAUD care a investigat subiectul mai în profunzime. A vizitat America de Nord ca membru al Misiunii Tizard în 1940 pentru a colabora cu americanii și canadienii în domeniul cercetării nucleare. Întors în Anglia în noiembrie 1940, a concluzionat că nimic nu poate rezulta din cercetări decât după război. În decembrie 1940 Franz Simon, la comanda comisiei MAUD, a declarat că este posibil să fie separat izotopul uraniu-235. Raportul lui Simon includea estimări de costuri și specificații tehnice pentru o uzină mare de îmbogățire a uraniului. James Chadwick a scris mai târziu că a fost prima oară când a „realizat că o bombă nucleară era nu doar posibilă, ci inevitabilă. A trebuit apoi să iau somnifere. Era singurul remediu”.
Puțin după aceea a lucrat la Proiectul Manhattan în Statele Unite, proiect ce a dezvoltat bombele atomice folosite la Hiroshima și Nagasaki. Chadwick a fost înnobilat în 1945.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Publicitate

Persoane interesate