Publicitate

27 iulie 2019

Evenimentele pentru colecționari din luna august 2019

Chiar dacă pentru mulți dintre noi luna august este luna concediilor, colecționarii din România nu au odihnă. În cele ce urmează vă ofer câteva recomandări în ceea ce privește expozițiile, lasările sau evenimentele deoaebite, care pot fi un bun prilej de a vă petrece câteva clipe fumoase într-o posibilă destinație de vacanță.

Vizitatorii Muzeului Grăniceresc Năsăudean (Bulevardul Grănicerilor, Năsăud) pot afla fascinanta poveste a bancnotelor şi monedelor româneşti într-o interesantă şi valoroasă expoziţie numismatică deschisă publicului până pe data de 15 august 2019. Exponatele, aparţinând năsăudeanului Alexandru Cîrcu, unul dintre cei mai tineri colecţionari din ţară în acest domeniu, oferă posibilitatea unei adevărate incursiuni în istoria României, începând cu regele Carol I, continuând cu regele Ferdinand, Carol al II-lea şi Mihai I, până în zilele noastre. Astfel, cu această ocazie sunt prezentate bancnote şi monede emise pe parcursul a peste un secol de activitate monetară, unele adevărate rarităţi, dintre care amintim lotul Biletelor Hypothecare emise de Ministerul de Finanţe al României în iunie-iulie 1877; lotul de bilete şi bancnote emise de Banca Naţională a României şi Ministerul Finanţelor în timpul Primului Război Mondial, în 1917, incluzând şi emisiunea de 10 bani, considerată a fi cea mai mică bancnotă din lume; seria bancnotelor sovietice de după cel de-al Doilea Război Mondial etc. Expoziția poate fi vizitată de marți până duminică între orele 10 - 18.

Până pe data de 30 septembrie 2019 în incinta Oficiului Poştal Braşov 1 situat pe str. Nicolae Iorga nr. 1, poate fi vizitată expoziţia „Serviciile poştale în trecut”. Vizitatorii sunt invitaţi să descopere serviciile poştale oferite în Transilvania secolului al XIX-lea, precum şi detalii despre activitatea oficiului poştal braşovean.

Asociaţia Filateliştilor din Bucureşti - Gruparea Centenar 2018 vă propune un plic filatelic dedicat aniversării a o sută de ani de la eliberarea Ungariei de regimul bolşevic al lui Béla Kun de către Armata Română, moment de mare importanţă nu numai pentru România, ci pentru întreaga Europă ! Tirajul e limitat la 50 de exemplare! (Pentru alte detalii, puteți lua legătura pe facebook, cu domnul Șerban Drăgușanu). 
Ștampila aniversară, cu portretul generalului Gheorghe Mărdărescu, va fi disponibilă la Oficiul Poștal nr. 63 din București, pentru cei care doresc să-și oblitereze complementar corespondența, sâmbătă 3 august 2019.

Sâmbătă, 3 august 2019, la Csűrszínház · Calugareni are loc Festivalul 7R (Roman) de la Călugăreni. Ediția din acest an revine într-o formă plină de culoare, de această dată el aflându-se sub Mirajul Orientului. Imperiul Roman a fost mereu tărâmul schimburilor culturale,acestea reprezentând însăși bogăția sa.
Anul acesta organizatorii vă pregătesc o ediție de excepție, dedicată, ca de obicei, întregii familii și tuturor gusturilor. Parade militare romane, gladiatori, lupte, târguri de sclavi, expoziții și ateliere de pedagogie muzeală, plimbări cu căruța prin sat sau concerte, sunt numai câteva dintre activitățile care îi așteaptă pe vizitatori. Informații suplimentare se pot obține la telefon 0744 - 985.742 sau pe pagina de facebook a Muzeului Județean Mureș.

În perioada 3  - 10 august 2019 are loc Expozitia Filatelică Naţională „Centenarul Unirii - 100 de ani de administraţie românească  în Banat” care marchează 100  de  ani  de  la Unirea Banatului  cu România prin instaurarea administraţiei româneşti în Banat pe data de 3 august şi desăvârşirea Statului Naţional Unitar Român ce fusese proclamat pe data de 1 Decembrie 1918.
Expozitia este organizată de Federaţia  Filatelică  Română  prin Asociaţia Filatelică Timişoara în  colaborare cu Universitatea  de  Vest  din  Timişoara, Cercul  Militar  Timişoara şi Consiliul  Judeţean Timiş.

În data de 5 august 2019 Banca Naţională a României va lansa în circuitul numismatic mondial o monedă comemorativă cu tema 100 de ani de la nașterea lui Nicolae Cajal. Aversul monedei prezintă clădirea Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București, inscripţia în arc de cerc „ROMANIA”, stema României, valoarea nominală „10 LEI” și anul de emisiune „2019”. Reversul monedei prezintă portretul și numele profesorului Nicolae Cajal și anii între care a trăit acesta „1919” și „2004”.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Publicitate

Persoane interesate