Publicitate

06 iulie 2019

135 de ani de la aniversarea liniei de cale ferată Satu Mare - Baia Mare

În urmă cu 135 de ani orașul Baia Mare a fost legat de rețeaua de cale ferată pe data de 6 iulie 1884, odată cu inaugurarea liniei Satu Mare - Baia Mare „înființată la cererea insistentă a deputatului Stoll Carol”.
Pentru a marca acest eveniment în anul 2019 s-au demarat mai multe inițiative private care să marcheze acest eveniment.
Federația Filatelică Română, prin intermediul machetatorului Lorincz Tiberiu (din Satu Mare) a realizat o frumoasă ștampilă ocazională care va fi aplicată pe corespondența expediată de la Oficiul Poștal nr. 1 din Satu Mare în ziua de sâmbătă, 6 iulie 2019.
Pentru cine are aveți posibilitatea, îl rog să-mi trimită și mie o vedere cu ștampila prezentată. Îi mulțumesc anticipat.
În Satu Mare, același machetator Lorincz Tiberiu,  a realizat o serie de piese filatelice pentru a marca acest eveniment.

Plic filatelic special cu imaginea gării Satu Mare în anul 1963. În prim-plan un tren de călători remorcat de o locomotivă cu abur.

Plic filatelic special cu imaginea celor două gări din Baia Mare. În imaginea de ansamblu, actuala gară fotografiată la începutul anului 2019, iar în medalion apare gara veche în anul 1925. Timbrul fără valoare (vigneta) reprezinta gara Satu Mare în 1963 cu un tren cu locomotivă cu abur. Pe timbrul fără valoare a fost aplicată o ștampilă adițională / complementară (color).

Plic filatelic special cu imaginea gării din Satu Mare.

Carton filatelic cu imaginea gărilor Satu Mare (după o fotografie din 1936) și Baia Mare (2019).
Toate piesele filatelice prezentate au fost francate cu timbre cu valoarea nominală de 1,70 lei (tarif valabil pentru o scrisoare internă simplă la data de 6 iulie 2019) și obliterate cu ștampila ocazională.
Cei interesați în achiziționarea acestor piese pot lua legătura prin e-mail cu machetatorul.
Tot cu acest prilej a fost realizată și o vinietă (timbru fără valoare), în ediție privată. În imagine este reprodusă gara Satu Mare în anul 1963 cu tren tractat de o locomitivă cu abur în direcția Baia Mare.


De partea cealaltă a liniei, în Baia Mare, Leonard Alexandru Pop a realizat o carte poștală ilustrată reprezentând o garnitură de tren tractată de o locomotivă diesel care părăsește gara Baia Mare pe linia spre Satu Mare.
https://issuu.com/popalexandru/docs/gara_baia_mare._corectat
De asemenea, în data de 5 iulie 2019, a fost lansată cartea „Conectarea orașului Baia Mare la rețeaua feroviară” apărută la Editura Bibliotecii Județene „Petre Dulfu” din Baia Mare (ISBN: 978-606-8967-15-8). Lucrarea va fi distribuită în zilele de 5 (orele 10 - 19) și 6 iulie (orele 9 - 12) mecanicilor, personalului CFR, călătorilor prezenți în gara Baia Mare.
Expoziție cartofilă expusă în holul gării din Baia Mare (zona caselor de bilete).

Presa locală și națională a marcat și ea evenimentele prin articolele apărute în Filatelistul feroviar, Gazeta de Maramureș, De Ce News, Graiul Maramureșului și Glasul Maramureșului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Publicitate

Persoane interesate