Publicitate

19 mai 2025

Sub parfum de primăvară

Pe 13 mai 2025 am avut bucuria să descopăr o emisiune filatelică ce mi-a adus un zâmbet larg și un gând de primăvară – chiar și în mijlocul unei zile aglomerate. Se numește „Florile livezilor”, poartă numărul LP #2515 și este un omagiu adus delicateții florale, dar și unei tematici dragi colecționarilor: flora.
Am simțit că fiecare timbru este o mică operă de artă – o fereastră spre o livadă înflorită. Machetatorul, Mihai Criste, a reușit să surprindă esența fiecărui pom în floare, iar emisiunea, alcătuită din patru mărci poștale și un plic „prima zi”, m-a purtat într-o plimbare imaginară printre ramurile parfumate ale copacilor.

Primul care mi-a atras atenția a fost mărul (Malus domestica), ilustrat pe timbrul cu valoarea nominală de 5,50 lei. Cu florile sale alb-trandafirii, mărul mi-a evocat amintiri din copilărie, din grădina bunicilor. Este un simbol al longevității și al bogăției, iar timbrul îl înfățișează în toată splendoarea sa.
Apoi am descoperit floarea părului (Pyrus communis), pe timbrul de 7 lei. Albă, fragilă, dar viguroasă, ca arborele care trăiește uneori până la 65 de ani. Crește în zone umede și temperate, iar Austria deține recordul în privința producției sale.
Gutuiul (Cydonia oblonga), prezent pe marca de 8 lei, aduce o notă aparte prin floarea sa solitară, albă sau roz. Originar din Caucaz, gutuiul are un farmec aparte, poate și pentru că înflorește mai târziu, în aprilie-mai, ca o promisiune tăcută a verii.
Pe timbrul cu valoarea de 14 lei, corcodușul (Prunus cerasifera) e reprezentat în toată graba lui de a anunța primăvara. E unul dintre primii pomi care înflorește, iar imaginea surprinsă pe timbru cu florile sale delicate, ce apar înaintea frunzelor, m-a făcut să simt din nou emoția renașterii naturii.
Pe plicul „prima zi”, mi-a plăcut un detaliu aparte: un buchet floral și o albină atrasă de polen și aromă. M-a făcut să reflectez la legătura fragilă, dar vitală, dintre polenizare și fructificare – un echilibru al naturii pe care timbrele îl sugerează cu gingășie.
Romfilatelia nu a lucrat singură în acest proiect. A avut parte de sprijinul doamnei prof. dr. Paulina Anastasiu, directoarea Grădinii Botanice „Dimitrie Brandza” din București, care a oferit documentarea științifică necesară.
Pentru mine, această emisiune nu e doar un omagiu adus naturii. Este și un îndemn la contemplare, la întoarcerea spre simplitate, spre frumusețea vieții care înflorește în tăcere, printre ramuri, pe hârtia timbrului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Publicitate

Persoane interesate