Publicitate

14 aprilie 2022

Libuše și Přemysl


Pe data de 6 aprilie 2022 administrația poștală a Cehiei a pus în circulație emisiunea EUROPA 2022 - „Povești și mituri” compusă dintr-o marcă poștală cu valoarea nominală E (echivalentul a 39 coroane cehe). Emisiunea este dedicată cuplului legendar Libuše și Přemysl și a fost paginată într-o minicoală de șase mărci poștale. Emisiunea a fost însoțită de un FDC și a beneficiat la lansare de o ștampilă „prima zi” aplicată la Praga.


Potrivit legendelor, Libuše ar fi fost fiica cea mai mică a conducătorului mitic ceh Krok. Legenda spune că ea a fost cea mai înțeleaptă dintre cele trei surori, și în timp ce sora ei Kazi avea darul vindecării și Teta se pricepea la magie, ea avea darul de a vedea viitorul și a fost aleasă de tatăl ei ca succesoare pentru a conduce poporul. Conform legendelor, ea a proorocit din castelul ei de la Libušín, deși mai târziu legendele spun că acesta era castelul Vyšehrad. Legenda spune că Libuše a urcat pe o stâncă înaltă aflată deasupra Vltavei și a profețit: „văd un mare oraș a cărui glorie va ajunge la stele”. Pe acel loc ea a poruncit să se construiască un castel și un oraș numit Praga. Deși s-a dovedit o conducătoare înțeleaptă, bărbații tribului au fost nemulțumiți că sunt conduși de o femeie și i-au cerut să se căsătorească, dar ea s-a îndrăgostit de un plugar pe nume Přemysl. Ea a relatat, prin urmare, o viziune în care a văzut un fermier cu o sandală ruptă ce ara un câmp, sau în alte versiuni ale legendei, mâncând de pe o masă din fier. Ea i-a instruit pe curteni să-l caute pe acest om, lăsând un cal liber la o intersecție; ei l-au urmat în satul Stadice și l-au găsit pe Přemysl exact așa cum a spus ea (fie arând un câmp, fie folosind un plug de fier pe post de masă). Cei doi aristocrați l-au găsit pe Přemysl și l-au adus la palatul domnesc, unde Libuše s-a căsătorit cu el, iar Přemysl Plugarul, a devenit, astfel, conducător. Cei doi au avut trei fii: Radobyl, Lidomir, și Nezamysl, care au continuat dinastia Přemyslid în Cehia.
După o altă legendă, ea a poruncit curtenilor să întemeieze un oraș în locul unde au găsit un bărbat ce realiza cea mai bună utilizare a dinților săi în miezul zilei. Ei au pornit, iar la amiază au găsit un om ce tăia o bucată de lemn (folosind dinții fierăstrăului său) când toată lumea mânca; când l-au întrebat ce făcea, el a răspuns: „Prah” (care în limba cehă înseamnă „prag”), așa că Libuše a numit orașul Praga (în cehă Praha).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Publicitate

Persoane interesate