Publicitate

03 februarie 2022

150 de ani de la fabricarea primei locomotive cu abur pe teritoriul de azi al României

Anul acesta se împlinesc 150 de ani de la fabricarea primei locomotive cu abur din România care a purtat numele de „Resicza 2”. În prezent ea este piesa centrală a Muzeului de Locomotive cu Abur Reșița, inaugurat la data de 29 aprilie 1972 în Zona Triaj.

Iată și câteva caracteristici tehnice ale locomotivei: An fabricație: 1872, Constructor: St.E.G. – Reșița, Tip: Bt-n2, Număr fabricație: 1, Număr circulație: 2,
Ecartament îngust: 948 mm, Lungime: 4.47 m, Greutate în stare de serviciu: 11.5 t, Combustibil: cărbune, Diametrul roților: 711 mm, Forța de tracțiune: 1.125 tf.

Deoarece în documentele vremii nu există menționată o dată exactă a ieșirii pe poarta fabricii a primei locomotive românești, putem considera anul 2022 propice marcării acestui eveniment în diverse locații, cu manifestări și expoziții care să nu fie restricționate de o anumită dată. Mergând pe această idee membrii Asociației Filateliștilor din județul Caraș-Severin au început anul cu un plic și o ștampilă aniversară care a fost aplicată pe data de 3 ianuarie 2022 la Oficiul Poștal 1 din Reșița. 


Pentru ziua de vineri, 29 aprilie 2022, tot la Reșița, va fi aplicată o nouă ștampilă bilingvă (româno-germană) pe corespondența expediată de la Oficiul Poștal nr. 1. Totodată membrii Asociației Filateliștilor din județul Caraș-Severin intenționează realizarea și a unei ștampile aniversare cu prilejul semicentenarului Muzeului de locomotive care va avea loc tot în aceea zi. În momentul în care vom primi și imaginea acestei ștampile o vom face publică.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Publicitate

Persoane interesate