Publicitate

17 noiembrie 2021

Icoana Sfintei Maria de la Vatican în port maramureșean

Marca poștală (Ro #5393, Mi #5214,
Yv #4361A, G #5848, S #4131)

În urmă cu 25 de ani, în perioada ianuarie-aprilie 1996, Salonul Sixtin de la Biblioteca Apostolică a Vaticanului a găzduit expoziția „Monumenta Romaniae Vaticana”, pregătită de către prof. dr. I. Dumitru-Snagov. Au fost prezentate atunci 152 de acte din primele secole ale mileniului întâi (originale și copii), exponate ale Arhivei secrete a Vaticanului. Expoziția de la Roma a fost vizitată atunci de peste 4 milioane de vizitatori. La finele anului, mai exact pe data de 26 noiembrie 1996, la Muzeul Cotroceni din București a fost deschisă o replică a celebrei expoziții de la Vatican, care a putut fi vizitată, pe bază de programare, până în luna mai 1997. Printre exponate vizitatorii au putut admira, printre altele, și lucrarea „Icoana Sfintei Maria de la Vatican în port maramureșean”, care este de fapt o ilustrație cu valoare de icoană dintr-un Prăznicar denumită „Madonna Romena” (Madona română). Lucrarea, datată ca făcând parte din sec. XVI-XVII îi prezintă pe Sfânta Fecioară cu pruncul său îmbrăcați în straie populare maramureșene. Icoana mai este cunoscută și sub numele de „Madona cu ie”, veșmintele maramureșene fiind o mărturie vie a comunității creștine în spațiul românesc.

FDC-ul emisiunii

Pe data de 27 noiembrie 1996, la București, a fost pusă în circulație emisiunea de mărci poștale Expoziția Monumenta Romaniae Vaticana (LP #1421), cu valoarea nominală de 150 lei având ca ilustrație „Madona Română” - o miniatură dintr-un manuscris maramureșean: Prăznicar din sec. XVI care se află în colecția Vaticanului. Tirajul emisiunii a fost de 1 milion de exemplare, din care 800.000 au avut ca destinație francarea corespondenței, valoarea nominală a timbrului reprezentând contravaloarea serviciului de expediere a unei scrisori „alte localități” cu greutatea de până în 20 de grame. Marca poștală are dimensiunea de 33 x 48 mm și a fost tipărită în sistem tiefdruk, la șase culori, pe hârtie cromo gumată (Anglia) în coli finite de câte 25 de mărci.

Plic cu marca poștală obliterată cu ștampila
Expoziției Filatelice „Moș Crăciun” 1996


Emisiunea este însoțită de un FDC (1.300 de exemplare) care reproduce în semiilustrație lucrarea „Buna Vestire” din același Prăznicar. Ștampila „Prima Zi a Emisiunii” reproduce icoana de pe marca poștală.

Pe data de 24 decembrie 1996 în București a avut loc Expoziția Filatelică „Moș Crăciun” în care o serie de plicuri au fost francate cu această marcă poștală și obliterate cu ștampila expoziției.

Întreg poștal francat cu timbrul emisiunii și obliterat cu ștampila expoziției

Maximă realizată de A.F. Sibiu


Membrii Asociației Filateliștilor din Sibiu au realizat, cu prilejul sărbătorilor de iarnă, o frumoasă ștampilă ocazională, omologată de către Federația Filatelică Română cu numărul 603, care a fost aplicată pe data de 25.12.1996.

Maximă cu ștampila P.Z.E.

Maximă realizată la Alba Iulia, 1997

La tipografia Regiei Autonome Monitorul Oficial a fost tipărită o carte poștală cu titlul „Madona Română - Două milenii de istorie creștină” care reproduce icoana din arhivele Vaticanului. Această ilustrată a fost folosită ca suport la realizarea unor maxime realizate cu ștampila „Prima Zi a Emisiunii” și a evenimentelor petrecute la Alba Iulia (în 30.12.1997), cu ștampila ocazională nr. 307 (autor prof. Gheorghe Hendrea), și Cluj-Napoca (23.03.1998) sub genericul „Monumenta Romaniae Vaticana”. 

Maximă realizată la Cluj, 1998 

Alte realizări filatelice francate cu marca studiată:

Plic obliterat cu flama publicitară prilejuit de aniversarea a 90 de ani de la înființarea S.G. de Gaz și de Electricitate.


În cele ce urmează voi reproduce o serie de piese de corespondență francate (și) cu marca studiată:

Recomandată „loco”, aflată în prima treaptă de greutate (completarea francaturii pe verso cu timbrul emis de Sfintele Paști având nominalul de 150 lei - avem de a face cu o scrisoare ușor suprafrancată față de tariful de 290 lei cât ar fi trebuit să fie perceput la aceea vreme) obliterată cu ștampila ocazională realizată de Clubul Filatelic „Baricada” cu prilejul Anului Nou.



Recomandate alte localități (scrisoare altă localitate - tarif de 150 de lei, acoperită prin marca fixă a întregului poștal, + taxa de recomandare de 220 de lei, acoperită prin cele două timbre adezive) expediate în anul 1996.

Scrisoare „altă localitate” aflată în prima treaptă de greutate.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Publicitate

Persoane interesate