Migrarea în masă a crabului roșu din Insula Crăciunului este unul dintre cele mai incredibile procese naturale de pe Pământ. Se estimează că aproximativ cincizeci de milioane de crabi roșii (Gecarcoidea natalis) trăiesc pe Insula Crăciunului, situată în Oceanul Indian, în largul coastei de nord-vest a Australiei, din care face parte. Între octombrie și decembrie, la începutul sezonului umed, aceste animale încep o călătorie incredibilă pe insulă, lăsându-și locurile unde stau pentru a merge la malul oceanului și a depune ouăle. Odată ce au ajuns pe litoral, masculii sapă găuri în nisip unde are loc împerecherea și, după aceea, își încep călătoria înapoi. Femelele rămân în vizuini și depun ouăle timp de două săptămâni înainte de a le arunca în apă și de a părăsi și plaja. Ouăle eclozează în larve care vor evolua în curând în pui de crabi, a căror carapace are o lungime de doar 5 milimetri. Ei încep imediat aceeași călătorie a părinților lor spre interior, pentru a găsi un loc unde să locuiască printre stânci. După patru sau cinci ani vor deveni adulți și vor fi gata să se împerecheze.
În fiecare an, milioane dintre acești crabi mari ies din pădure și se îndreaptă spre ocean pentru a se înmulți, roiind pe drumuri, cursuri de apă, stânci și plaje. Oamenii de pe insulă fac tot ce pot pentru a evita moartea accidentală a crabilor. Așa că construiesc poduri și tuneluri subterane pentru a le permite să traverseze străzile în siguranță. În timpul vârfului migrației, unele drumuri sunt închise, iar traficul este deviat de unde puteți vedea de fapt un „covor roșu” care se mișcă pe suprafața drumului.
Migrația crabului roșu este cea mai mare atracție turistică din Insula Crăciunului, atrăgând iubitorii de natură din întreaga lume.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu