Publicitate

17 aprilie 2025

Sărbătoarea Paștelui în 2025

Sărbătorile Pascale reprezintă cel mai important eveniment religios al creștinătății, marcând învierea lui Iisus Hristos și victoria luminii asupra întunericului. Anul 2025 aduce Paștele pe 20 aprilie pentru toți creștinii, o coincidență care favorizează celebrarea unității spirituale.
Indiferent de confesiune, sărbătoarea Paștelui este însoțită de tradiții bogate care variază în funcție de regiune.
Postul Mare: Atât ortodocșii, cât și catolicii respectă un post de 40 de zile, marcat de rugăciune și abstinență alimentară, culminând cu Săptămâna Patimilor.
Joia Mare: Este momentul spovedaniei și al rememorării Cinei celei de Taină, în unele zone fiind obișnuită înroșirea ouălor.
Vinerea Mare: Ziua de doliu și reculegere în care credincioșii participă la slujba Prohodului Domnului.
Noaptea de Înviere: Cel mai așteptat moment al sărbătorii, când credincioșii iau lumină de la preot și participă la slujba solemnă de înviere.
Duminica Paștelui: Este ziua bucuriei, marcată de mese în familie și urări precum „Hristos a înviat!” - „Adevărat a înviat!”
Masa tradițională de Paște include preparate simbolice precum: ouă roșii (semnifică jertfa Mântuitorului); cozonac și pască (dulciuri rituale care simbolizează bucuria învierii) și drob de miel (un preparat specific românesc, ce amintește de sacrificiul biblic).
Anul 2025 este special, deoarece data Paștelui ortodox și catolic coincide, un fenomen relativ rar. Aceasta oferă o oportunitate unicat pentru ca familiile mixte să sărbătorească împreună, consolidând comuniunea spirituală.
Pentru a celebra această sărbătoare, Cercul filatelic din Baia Mare a realizat o carte poștală ilustrată de colecție, având ca temă vopsirea ouălor de Paște – un simbol al vieții, renașterii și Învierii lui Iisus Hristos. Această tradiție, cu rădăcini atât creștine, cât și precreștine, este strâns legată de fertilitate și reînnoirea naturii în prag de primăvară. Culoarea roșie o ouălor, cea mai reprezentativă, evocă sângele lui Hristos vărsat pe cruce pentru mântuirea oamenilor. De-a lungul timpului, s-au adoptat și alte culori și motive decorative, fiecare purtând o semnificație aparte, precum speranța, belșugul sau protecția.
Poșta Română a emis la rândul ei un întreg poștal (cod 007) cu marcă fixă (5 lei) ilustrând cu un iepuraș alb, care poartă un coșuleț plin cu ouă colorate. În semiilustrația plicului regăsim un coș cu ouă încondeiate tradițional, în stil românesc, bogat colorate și decorate cu motive geometrice și simbolice, specifice obiceiurilor pascale.
Fundalul este decorat cu ramuri înflorite de cireș sau vișin, în nuanțe pastelate de roz, sugerând primăvara și renașterea naturii – simbol asociat Paștelui. Textul „Sfintele Paști” este scris cu litere elegante, într-un stil cald și festiv.Administrațiile poștale din întreaga lume au pus în circulație, unele din timp, timbre și întreguri poștale oferind posibilitatea credincioșilor de a transmite urările pascale celor dragi.
Slovacia a emis, pe 21 februarie, un timbru având ca motiv iconografic reprezentarea Pietei, ilustrând-o pe Fecioara Maria ținând în brațe pe Iisus martirizat. Această imagine se inspiră dintr-o reprezentare harică aflată în mănăstirea Clarisselor din Bratislava. Ilustrația xilografică face parte din cartea de rugăciuni „Trandafirul Raga”, o lucrare îmbogățită cu rugăciuni devoționale dedicate imaginilor miraculoase și harice ale Fecioarei Maria.

Pe 25 februarie, Polonia a emis două timbre ilustrate cu iepurași și ouă colorate, simboluri tradiționale ale sărbătorii de Paște.
Republica Cehă a propus anul acesta un timbru de clasă B având ca subiect un puișor ce poartă stindardul oului încondeiat, un simbol al tradiției pascale.
România a lansat pe 26 martie o emisiune filatelică ce prezintă imagini ale icoanelor cu tematică religioasă: „Intrarea în Ierusalim” (pe timbrul cu valoarea nominală de 5,00 lei), „Învierea” (cu valoarea de 14,00 lei) și „Răstignirea” (pe marca poștală a coliței filatelice, având valoarea nominală de 30,00 lei).
Paștele din 2025 este un moment de reflecție și reînnoire spirituală, o ocazie de a celebra credința, tradițiile și unitatea creștină. Indiferent de locul în care ne aflăm, esența acestei sărbători rămâne aceeași: speranța, iubirea și lumina biruind întunericul.


 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Publicitate

Persoane interesate