Publicitate

21 aprilie 2025

150 de ani de la debutul operei Carmen

Carmen, opera în patru acte a compozitorului francez Georges Bizet, este una dintre cele mai celebre și iubite opere din întreaga lume. Inspirată de nuvela omonimă a lui Prosper Mérimée, opera a avut premiera pe 3 martie 1875 la Opéra-Comique din Paris. Deși inițial a fost primită cu rezerve, astăzi este considerată o capodoperă a repertoriului liric universal.
Acțiunea operei Carmen se petrece în Sevilla, Spania, la începutul secolului al XIX-lea. Protagonista, Carmen, este o frumoasă și seducătoare țigancă ce lucrează într-o fabrică de țigări. Ea îl vrăjește pe Don José, un brigadier naiv și devotat, care își abandonează cariera militară și iubita sa, Micaëla, pentru a o urma pe Carmen.
Însă firea rebelă a femeii o face să caute mereu libertatea. În cele din urmă, ea îl părăsește pe Don José pentru Escamillo, un toreador faimos. Orbit de gelozie și disperare, Don José o ucide pe Carmen, punând capăt unei povești de iubire mistuitoare și tragice.
Muzica operei este de o frumusețe unică, îmbinând influențe spaniole și franceze, cu ritmuri vii și melodii ușor de recunoscut. Printre cele mai faimoase arii se numără: „L’amour est un oiseau rebelle” (Habanera) – aria seducătoare a lui Carmen, în care își proclamă libertatea în dragoste; „Votre toast, je peux vous le rendre” (Aria Toreadorului) – cântată de Escamillo, simbolizând curajul și gloria; precum și „La fleur que tu m’avais jetée” – aria emoționantă a lui Don José, un testament al iubirii și suferinței sale.
La premiera din 1875, publicul parizian a fost șocat de realitatea crudă a operei: o poveste de iubire fără final fericit, personaje complexe și o eroină care sfida normele sociale. Criticii au considerat opera prea îndrăzneață, iar Bizet nu a apucat să vadă succesul lucrării sale, deoarece a murit la doar 36 de ani, la scurt timp după premieră.
Totuși, în anii următori, Carmen a fost montată pe marile scene ale lumii, devenind un simbol al realismului în operă și inspirând curentul verismo, reprezentat de compozitori precum Puccini.
Astăzi, Carmen este una dintre cele mai cântate opere din lume, interpretată de marile voci ale liricii, precum Maria Callas, Teresa Berganza, Elīna Garanča, Freda Betti, Elena Teodorini (născută Elena Morțun la 25 martie 2857 în Craiova și decedată la 27 februarie 1926 în București, a fost o mezzo-soprană și soprană româncă, fiind prima cântăreață din România care a pășit pe scena operei Scala din Milano), Maria Petrovna Maksakova, Emma Calvé sau Anna Caterina Antonacci.
De-a lungul timpului, a inspirat numeroase filme, balete și reinterpretări moderne, printre care: „Carmen Jones” (1954) – o adaptare cinematografică cu influențe jazz, regizată de Otto Preminger sau „Prénom Carmen” (1983) – un film experimental regizat de Jean-Luc Godard.
Una dintre cele mai celebre opere din lume, a fost de-a lungul timpului omagiată și în filatelie. Diverse administrații poștale au emis timbre dedicate acestei capodopere, ilustrând scene iconice, personaje emblematice precum Carmen, Don José sau Escamillo, dar și momente memorabile precum Habanera sau Aria Toreadorului.
Pentru a marca 150 de ani de la premiera operei, La Poste a lansat pe 31 martie 2025, în cadrul tradiționalului „Salon de printemps”, eveniment filatelic marcat anul acesta de numeroase emisiuni poștale, un bloc filatelic special (însoțit și de un „souvenir philatélique” vândut la prețul de 5,00 euro), evidențiind moștenirea culturală a acestei capodopere. Timbrul aniversar, conceput și gravat de Sarah Lazarevic, a fost emis oficial în data de 28 martie. Astfel, filatelia continuă să păstreze vie magia și emoția uneia dintre cele mai iubite opere din toate timpurile.
Prin povestea sa plină de pasiune, libertate și destin tragic, Carmen rămâne una dintre cele mai puternice și emoționante opere din toate timpurile.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Publicitate

Persoane interesate