Romfilatelia adresează un nou omagiu pasionaților de filatelie și celor fascinați de universul automobilului prin lansarea emisiunii „Istoria automobilului (II)” (LP #2511), care a intrat în circulație vineri, 11 aprilie 2025.
Emisiunea, realizată cu sprijinul domnului dr. inginer Marius Muntean, cuprinde patru mărci poștale (31.904 timbre), un plic „prima zi” (196 exemplare) și patru cărți poștale maxime (185 de seturi), oferind imagini inedite ale unor modele de automobile emblematice din perioada pionieratului tehnologic și constructiv al acestui domeniu.
Istoria automobilului începe în secolul al XVIII-lea, când Nicolas Joseph Cugnot a realizat, în 1769, primul vehicul autopropulsat cu motor cu abur. În sens modern, însă, primul automobil funcțional – predecesorul direct al producției de serie – îi aparține germanului Karl Benz, care în 1886 a creat un vehicul cu motor cu explozie în patru timpi, alimentat cu benzină și echipat cu trei roți.
În 1895, britanicul Frederick William Lanchester a construit unul dintre primele automobile cu patru roți și frână cu disc, o inovație esențială în siguranța rutieră. În aceeași perioadă, John Tokheim, inventator norvegian, brevetează pompa de benzină (1901), un element care contribuie decisiv la creșterea eficienței motoarelor. Introducerea pneurilor și camerelor de aer a îmbunătățit considerabil confortul, reducând zgomotul și sporind aderența.
Karl Benz inițiază în 1888 prima producție de serie a automobilelor în Germania, iar în scurt timp modelul este licențiat și în Franța, de către Émile Roger. Dezvoltarea continuă cu introducerea cutiei de viteze cu angrenaj planetar și a ambreiajului, care transformă radical sistemul de tracțiune și manevrabilitate.
O etapă importantă o reprezintă apariția tracțiunii pe față, deși inițial refuzată de Renault, fiind implementată cu succes de Citroën în 1934. Tot în acel an, Chrysler lansează Airflow, primul automobil de serie cu design aerodinamic, marcând un nou standard estetic și funcțional.
Cele patru mărci poștale ale emisiunii, machetate de către George Ursachi după câteva ilustrate cu gravuri de epocă, aduc în prim-plan automobile de colecție care au scris istorie:
Mercedes 12/16 CP (1903) - pe timbrul cu valoare nominală de 5,50 lei (contravaloarea expedierii unei corespondențe neprioritare interne cu greutatea cuprinsă între 100 și 500 de grame) - s-a născut din colaborarea lui Karl Benz și Gottlieb Daimler.
Acest model a fost lansat sub denumirea Mercedes la inițiativa lui Emil Jellinek, care a cerut îmbunătățiri importante automobilului și a propus numele fiicei sale pentru noul vehicul.
Peugeot Type 7 (1895) - pe timbrul cu valoare nominală de 6,50 lei (contravaloarea expedierii unei corespondențe prioritare interne cu greutatea de până în 100 de grame) - este un model cu patru locuri, câștigător al faimosului raliu Paris–Bordeaux–Paris. Victoria a fost posibilă și datorită anvelopelor inovatoare produse de compania Michelin.
Peugeot-ul cu două locuri – pe timbrul cu valoare nominală de 9 lei (contravaloarea expedierii unei imprimate interne cu greutatea cuprinsă între 500 și 2.000 de grame) - este reprezentativ pentru firma franceză înființată în 1810. Acest model subliniază implicarea de lungă durată a brandului Peugeot în producția auto și în competițiile de motorsport.
Panhard et Levassor – pe timbrul cu valoare nominală de 11 lei (contravaloarea expedierii unei corespondențe interne prioritară cu greutatea cuprinsă între 500 și 2.000 de grame) - este un automobil al firmei fondate în 1867 de Émile Levassor și René Panhard, cunoscută și pentru producția de vehicule tactice și militare. Activitatea companiei a încetat în 1918.
Plicul „prima zi” reproduce în facsimil coperțile a două reviste ilustrate de epocă (Soleil du dimanche și Le petit journal), ce surprind imagini ale prezenței automobilelor în viața urbană și în cadrul raliurilor din acea perioadă. În plus, colecționarii pot accesa povestea emisiunii prin scanarea codului QR inscripționat pe minicolile de timbre.
Prin realizarea acestei emisiuni dedicate automobilului,
Romfilatelia continuă o incursiune vizuală și documentară în istoria unui simbol al modernității.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu