Publicitate

02 octombrie 2024

Calea ferată Jibou - Baia Mare: o legătură feroviară esențială

Calea ferată Jibou - Baia Mare este o legătură vitală din nord-vestul României, conectând cele două orașe principale, Jibou și Baia Mare. Această linie feroviară a fost inaugurată pe 2 octombrie 1899, reprezentând un pas important în dezvoltarea transportului feroviar din zonă.
Inițial, această cale ferată a fost construită pentru a permite transportul eficient al resurselor minerale și agricole către alte regiuni ale țării. Deși nu a beneficiat de modernizări majore sau electrificare, această cale ferată păstrează încă o importanță semnificativă pentru regiune din punct de vedere economic și al conectivității.
În prezent calea ferată Jibou - Baia Mare rămâne un instrument crucial pentru transportul de resurse și mărfuri în zonă. Ea contribuie în continuare la dezvoltarea economică prin facilitarea transportului de lemn și alte produse din regiune, sprijinind astfel industria locală și comunitățile din jur.
Această legătură dintre zonele urbane și rurale din regiune oferă acces la servicii, educație și oportunități economice pentru locuitorii din zonă. De asemenea, permite o conexiune directă între Maramureș și alte părți ale țării.
În lungime de 58 de km, acest segment de linie de cale ferată este străbătută zilnic, în medie, de 13 perechi de trenuri de călători aparținând operatorilor CFR și Interregional. Trenurile parcurg, de regulă, această distanță între 60 și 90 de minute, în funcție de rang și restricții impuse. Sperăm ca în viitorul nu prea îndepărtat și acest segment de linie să fie inclus într-un proces de modernizare a infrastructurii, precum și adaptarea pentru transportul de mare viteză.
Din punct de vedere filatelic, linia a fost aniversată până acum în anii 1999 și 2019, după cum reiese din lucrarea „Elemente de patrimoniu filatelic al municipiului Baia Mare” apărută în anul 2021, unde regăsiți reproduceri ale pieselor realizate.
Acum, la aniversarea a 125 de ani de la inaugurarea liniei, în cadrul cercului filatelic al Bibliotecii Județene „Petre Dulfu” din Baia Mare am realizat două plicuri aniversare unde în semi-ilustrația primului am surprins un automotor ADH 11 la intrarea în Someș Odorhei (aflat la 9 km de Jibou), iar în semi-ilustrația celui de al doilea am surprins automotorul IRC 95 80 0928 051, aparţinând operatorului Interregional călători, în gara Baia Mare pregătit de plecare către Jibou ca tren Regio 15888.

Suplimentar am mai realizat și o carte poștală ilustrată cu automotorul ADH 11 la intrarea în Someș Odorhei. Totodată, inginerul Lőrincz Tiberiu, membru AFFR și al Cercului Filatelic Satu Mare, a machetat o frumoasă ștampilă aniversară care a fost aplicată și pe corespondența expediată de la Oficiul Poștal nr. 1 din Baia Mare, în ziua de miercuri, 2 octombrie 2024, trei plicuri ocazionale surprinzând cele două gări în diverse perioade de timp precum și traversarea podului de la Ulmeni de către un tren tractat de o locomotivă cu abur în anul 1979, un timbru fără valoare și un carton filatelic.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Publicitate

Persoane interesate