Publicitate

27 ianuarie 2022

190 de ani de la nașterea scriitorului englez Lewis Carroll

Lewis Carroll (pseudonimul lui Charles Lutwidge Dodgson) s-a născut pe 27 ianuarie 1832 și a fost un prozator, matematician, logician, cleric și fotograf englez.
Într-o epocă victoriană în care erau la modă povestirile sentimentale, Lewis Carroll a creat o literatură pentru copii marcată de fantezie, umor absurd și satiră. Scrierile sale cele mai apreciate din acest domeniu sunt: Alice în Țara Minunilor (Alice`s Adventures in Wonderland) apărută în 1865 și Alice în Țara Oglinzilor (Through the Looking Glass) publicată în 1872. Opera scriitorului cuprinde și un poem, The hunting of the Snark, publicat în 1876, precum și romanul fantastic Sylvie and Bruno („Silvia și Bruno”, 1893).
S-a ocupat cu filozofia, logica și matematica.
A ținut cursuri de matematică la Oxford și a scris tratate de algebră și de geometrie. A introdus logica implicației stricte în matematică și a descoperit două paradoxuri logice. A arătat că elementul demonstrativ în aritmetică prezintă o mare importanță pedagogică.
A murit la 14 ianuarie 1898 în Guildford, suferind de penumonie.

Pentru a marca aniversarea a 190 de ani de la nașterea matematicianului englez am machetat un întreg poștal (plic) pornind de la o fotografie a autorului la masa sa de lucru.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Publicitate

Persoane interesate