Publicitate

21 ianuarie 2022

170 de ani de la naşterea eroului naţional dr. Vasile Lucaciu

Dr. Vasile Lucaciu s-a născut pe data de 21 ianuarie 1852, în localitatea Apa din comitatul Sătmar, Imperiul Austriac. A fost una dintre cele mai importante personalități politice, culturale și istorice ale românilor ardeleni din perioada imperiului Austro-Ungar, și militant pentru drepturile românilor din Transilvania. Din anul 1885 a activat ca preot paroh greco-catolic în Șișești, unde a ridicat o biserică monumentală sfințită la 15 august 1890, dedicată unirii tuturor românilor. Avea liceul și studii teologice făcute la Roma, unde a luat și doctoratul. Activând ca scriitor politic, printre altele în „Gazeta de Transilvania” și „Observatorul”, inițiator și semnatar al Memorandumului, și lider al Partidului Național Român, a avut de suferit în repetate rânduri represiunea autorităților de la Budapesta. A murit pe data de 29 noiembrie 1922 în localitatea Satu Mare, județul Satu Mare, Regatul României.

Din punct de vedere filatelic, cu prilejul aniversării a 130 de ani de la naşterea personalităţii politice, culturale şi istorice a românilor ardeleni, în perioada 18 - 30 ianuarie 1982 a avut loc în Baia Mare expoziţia filatelică omagială dr. Vasile Lucaciu „Leul de la Șișești”. Cu acest prilej cercul filatelic al bibliotecii județene, aparținând de filiala Maramureș a A.F.R. au realizat trei plicuri ocazionale și o ștampilă a expoziției (datată 22-01-82).

Plic ocazional (model 1) francat cu marca poștală RO#3743 obliterată cu ștampila expoziției.

 
Plic ocazional (model 2) francat cu marca poștală RO#3631 obliterată cu ștampila expoziției.

Plic ocazional (model 3) francat cu marca poștală RO#3742 obliterată cu ștampila expoziției.

Pe data de 22 ianuarie 1982 la Oficiul Poștal din Șișești a fost aplicată o flamă publicitară pe corespondența expediată în aceea zi.

Flamă publicitară care obliterează marca poștală RO#3339.

În anul 1992 Poșta Română a pus în circulație un întreg poștal plic cu codul 126, cu marcă fixă de 10 lei, dedicată lui Vasile Lucaciu, din ciclul „Centenarul mișcării memorandiste din Transilvania”.

Întregul poștal cod 0126/92.

 

Pe data de 17 septembrie 2018 Romfilatelia punea în circulație partea a doua a emisiunii „Făuritori ai Marii Uniri”, unde pe colița nedantelată (155 x 139 mm) regăsim portretul lui Vasile Lucaciu poziționat central, pe rândul de jos.

Colița emisiunii „Făuritori ai Marii Uniri (II)” (LP #2212a).

Cu prilejul aniversării a 170 de ani de la nașterea eroului național, în 2022 am machetat un plic aniversar utilizând imaginea bustului expus în Ansamblul Muzeal de la Șișești (plicul este reprodus în deschiderea acestui material).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Publicitate

Persoane interesate