Publicitate

28 mai 2021

150 de ani de la inaugurarea căii ferate Arad - Timișoara


Calea ferată Arad - Timișoara, în lungime de 57 de km, a fost construită între 3 decembrie 1868 și 6 aprilie 1871 de către „Societatea Căi Ferate Arad - Timișoara”. Această societate, cu capital privat, a fost înființată de către generalul Gheorghe Klapka și asociații săi după votarea în Parlamentul de la Budapesta a Legii XXXVII/1968. Statul maghiar garanta prin lege încă de la început asigurarea dobânzilor necesare pentru societate care obține concesiunea pe o durată de 90 de ani pentru construcția și exploatarea acestei linii de cale ferată.

Construcția liniei a fost începută de un consorțiu format din mai multe firme particulare care, după o serie de dificultăți financiare, este obligat să se retragă. Lucrările la linie au fost finalizate de „Societatea Căilor Ferate din Jurul Tisei”. La data de 6 aprilie 1871 a avut loc inaugurarea liniei, când în gara Timișoara a intrat primul tren remorcat de o locomotivă cu abur din seria 335 având câteva vagoane frumos împodobite.

La 150 de ani de la inaugurare Asociația Filatelică Timișoara a realizat un frumos plic aniversar (163 x 115 mm), color, având în semiilustrație clădirile de călători din stațiile Timișoara și Arad unite, simbolic, cu un segment de cale ferate. Plicul a fost obliterat cu ștampila ocazională realizată pentru acest eveniment (37 x 29 mm) pe a cărei amprentă este un desen care redă clădirea de călători din Stația Timișoara văzută dinspre linii. Ștampila a fost aplicată la Oficiul Poștal nr. 1 din Timișoara pe data de 6 aprilie 2021. Plicul pe care îl dețin în colecția proprie are aplicată și ștampila de zi a oficiului poștal.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Publicitate

Persoane interesate