Publicitate

04 septembrie 2020

58 ani de la nașterea medicului japonez Shinya Yamanaka

Shinya Yamanaka, în japoneză (n. 4 septembrie 1962, Hiraoka, Japonia) este un medic și cercetător japonez, laureat al Premiului Nobel pentru Fiziologie sau Medicină pe 2012, împreună cu John B. Gurdon, pentru „descoperirea faptului că celulele mature pot fi reprogramate pentru a deveni pluripotente”.
Yamanaka a terminat medicina la Universitatea Kobe în 1987 și și-a făcut stagiatura la secția chirurgie a Spitalului Național Osaka. Și-a luat doctoratul la Universitatea Municipală Osaka în 1993, plecând în același an ca bursier post-doctoral la Institutul Gladstone, Universitatea California, San Francisco, SUA. După reîntoarcerea în Japonia a fost, din ianuarie 1996, cercetător special la Nihon Gakujutsu Shinkō Kai („Societatea Japoneză pentru Promovarea Științei”), iar din octombrie a aceluiași an asistent universitar la Facultatea de Medicină a Universității Municipale Osaka. Din decembrie 1999 a fost profesor agregat la Nara Institute of Science and Technology („institutul de știință și tehnologie din Nara”), unde a devenit profesor în septembrie 2003. În octombrie 2004 a fost numit profesor la Institute for Frontier Medical Sciences, Universitatea Kyoto („institutul pentru științele medicale de pionierat”). Din aprilie 2010 este director al Center for iPS Cell Research and Application, Universitatea Kyoto („centrul pentru cercetarea și aplicarea celulelor iPS”).
În 2006 Yamanaka a obținut celule stem din celule ale unor șoareci maturi, introducând doar câteva gene. În 2007 a reușit să facă același lucru cu celule umane. Această realizare are potențialul de a crea noi terapii pentru o varietate de boli umane.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Publicitate

Persoane interesate