Publicitate

01 septembrie 2020

Cucuvele

Pe data de 12 august 2020 Romfilatelia a propus colecționarilor o nouă temă filatelică dedicată Faunei, prin emisiunea de mărci poștale Cucuvele (LP 2295), machetate de Răzvan Popescu.
Cucuvelele fac parte din familia Strigidae, care cuprinde circa 130 de specii de păsări răspândite aproape pe tot globul. Prezintă adaptări variate și, spre deosebire de păsările de pradă, strigiformele nu au gușă, penajul este moale și înfoiat, fapt ce le permite un zbor ușor fără nici un pic de zgomot. Gâtul este scurt, capul voluminos, ochii mari, orientați frontal și înconjurați de câte un disc de pene dispuse radiar, așa numitul „disc facial”. Ciocul este relativ scurt, mult curbat, îngropat la rădăcină în pene modificate, aspre, numite vibrize. Pot roti capul la 180°.
Pe timbrul cu valoarea nominală de 1,90 lei (tiraj 7.751 din care 1.400 de exemplare distribuite Poștei Române în vederea francării corespondenței) este ilustrată Glaucidium passerinum (Linnaeus, 1758) – Cucuveaua pitică – ciuvică, care aparține familiei Strigidae, cea mai mică specie a acestei familii, abia de mărimea unui graur. Penajul este de culoare maronie, cu pete fine albe și dungi. Sprânceana este albă și scurtă.
Athene noctua (Scopoli, 1769) – Cucuvea este reprezentată pe timbrul cu valoarea nominală de 3,30 lei (tiraj 11.951 din care 5.600 de exemplare distribuite Poștei Române în vederea francării corespondenței). Este una dintre cele mai comune specii de păsări răpitoare de noapte, întâlnită și în România, în mod special pe lângă locuințele omenești, dar destul de frecvent și în habitate naturale. Este larg răspândită în centrul și sudul Europei, unde ocupă zonele cu păduri, cu maluri lutoase în care își poate găsi adăposturi, stâncării cu locuri descoperite în vecinătate etc.
Pe timbrul cu valoarea nominală de 5 lei (tiraj 13.351 din care 7.000 de exemplare distribuite Poștei Române în vederea francării corespondenței) este reprodusă Athene cunicularia (Molina, 1782) – Cucuveaua cu picioare lungi, sau cucuveaua de vizuină, o specie comună, larg răspândită în regiunile deschise din America de Nord, până în America de Sud.
Ninox theomacha (Bonaparte, 1855) – Cucuveaua Guineză este ilustrată pe timbrul cu valoarea nominală de 19 lei (tiraj 11.951 din care 5.600 de exemplare distribuite Poștei Române în vederea francării corespondenței). Este o specie de cucuvea care trăiește în pădurile insulei Noua Guinee, unde se întâlnește până la altitudini de aproximativ 1.500 m. Este o cucuvea de talie medie, cu colorit cafeniu roșcat, cu ocru la cap, bărbie și partea inferioară a corpului și, precum majoritatea suratelor sale, prezintă un disc facial cenușiu-închis, cu sprâncene colorate mai deschis.
Timbrele au dimensiunea de 36 x 36 mm și au fost tipărite în sistem offset, la 4 culori pe hârtie cromo-gumată (Anglia). Au fost paginate în coli de 28 de timbre, minicoală de 5 timbre + 1 vinietă și bloc de 4 timbre cu perfor parțial.
Emisiunea este completată de un FDC (428 exemplare) și o mapă filatelică (203 exemplare - LP 2295a).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Publicitate

Persoane interesate