Publicitate

02 septembrie 2020

Flori protejate din România

Din dorința de a sprijini eforturile de protejare a mediului înconjurător, parte din avuția națională, care trebuie conservat pentru generațiile viitoare, Romfilatelia a introdus în circulație miercuri, 19 august 2020, emisiunea de mărci poștale Flori protejate din România (LP 2296).
Pe timbrul cu valoarea nominală de 1,90 lei (tiraj 10.070 exemplare din care 4.000 livrate Companiei Naționale Poșta Română în vederea francării corespondenței) este ilustrat Degetăruțul pitic alpin (Soldanella oreodoxa). Genul Soldanella (Primulaceae) este caracterizat prin cele cinci petale violete unite în formă de pâlnie, cu lobii crestați, fiind endemic în mediul alpin european. Specia Soldanella oreodoxa se găsește în Muntele Băișoarei, rezervația Scărița-Belioara și Munții Vlădeasa, la circa 1.000-1.400 m altitudine.
Papucul doamnei (Cypripedium calceolus), fam. Orchidaceae este reprezentat pe timbrul cu valoarea nominală de 3,30 lei (tiraj 7.670 exemplare din care 1.600 livrate CNPR în vederea francării corespondenței). Este o plantă erbacee, perenă, ocrotită prin lege, geofită, mezofită, mezotermă, acid-neutrofilă, sciafilă, întâlnită pe soluri calcaroase, în pădurile umbroase din județele Maramureș, Bistrița-Năsăud, Sălaj, Cluj, Mureș, Harghita, Covasna, Brașov, Sibiu, Alba, Hunedoara, Bihor, Caraș-Severin, Mehedinți, Gorj, Argeș, Buzău, Bacău, Neamț, Iași, Suceava. Se mai numește blabornic, clonțon, condurul-doamnei, floarea-cucului, gluga-ciobanului, papuc.
Pe timbrul cu valoarea nominală de 5 lei (tiraj 11.670 exemplare din care 5.600 livrate CNPR în vederea francării corespondenței) este redat Bujorul românesc (Paeonia peregrina), fam. Paeoniaceae. Plantă erbacee, perenă, geofită, xeromezofită, mezotermă spre moderat termofilă, este întâlnită în poienile și marginile pădurilor din sudul orașului București și în Dobrogea.
Ghințura galbenă (Gentiana lutea), fam. Gentianaceae este ilustrată pe timbru cu valoarea nominală de 19 lei (tiraj 14.070 exemplare din care 8.000 livrate CNPR în vederea francării corespondenței). Plantă erbacee, perenă, medicinală, ocrotită prin lege ca monument al naturii, geofită, mezofită, microtermă, la pH amfitolerantă, calcifilă, heliofilă, este întâlnită pe pajiști din regiunile montană și alpină, bogate în humus. Se mai numește abrămească, cahincea, dunțură, fierea-pământului, strigoaie, stegeră, țintură. 
Timbrele au dimensiunea de 48 x 33 mm, au fost machetate de către Alec Bartos și paginate în coală de 32 de timbre și minicoală de 5 timbre + 1 vinietă. Emisiunea este completată de un FDC (225 plicuri)  echipate cu timbrele emisiunii, numerotate și obliterate cu ștampila „prima zi”.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Publicitate

Persoane interesate