Publicitate

08 septembrie 2020

40 de ani de la moartea chimistului american

Willard Frank Libby (n. 17 decembrie 1908, Grand Valley, SUA – d. 8 septembrie 1980, Los Angeles, Comitatul Los Angeles, SUA) a fost un chimist american, unul din oamenii Proiectului Manhattan, laureat al Premiului Nobel pentru chimie în anul 1960. Absolvent în chimie al Universității din California, Berkeley (1927), unde și-a primit doctoratul în 1933, a studiat elementele radioactive și a dezvoltat contoare Geiger sensibile pentru a măsura radioactivitatea naturală și artificială slabă. În timpul celui de-al doilea război mondial, a lucrat în laboratoarele de înlocuire a materialelor de aliat (SAM) ale proiectului Manhattan de la Universitatea Columbia, dezvoltând procesul de difuzie gazoasă pentru îmbogățirea uraniului.
După război, Libby a fost acceptat ca profesor la Institutul pentru Studii Nucleare din cadrul Universității din Chicago, unde a studiat compușii organici folosind carbon-14. În 1950, a devenit membru al Comitetului consultativ general (GAC) al Comisiei pentru energie atomică (AEC).
Libby și-a dat demisia din AEC în 1959 pentru a deveni profesor de chimie la Universitatea din California, Los Angeles (UCLA), funcție pe care a deținut-o până la pensionarea sa, în 1976. În 1962, a devenit directorul Institutului de Geofizică de la Universitatea din California și Fizică planetară (IGPP). A început primul program de inginerie de mediu la UCLA în 1972 și, ca membru al Consiliului de Resurse Aeriene din California a lucrat la dezvoltarea și îmbunătățirea standardelor de poluare a aerului din California.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Publicitate

Persoane interesate