Publicitate

10 iulie 2020

Floarea de colț în filatelie (III)

În timpul procesului de documentare-indexare a pieselor filatelice în care se regăsește superba floare de colț (mărcile poștale au fost tratate în partea I, iar întregurile poștale și plicurile ocazionale în partea a II-a) am întâlnit într-o postare pe e-bay și piesa din imaginea alăturată. Neaflând nimic în sursele mele de informare am început să între în stânga și-n dreapta, poate-poate cineva știe ceva. Le mulțumesc domnilor Lorincz Tiberiu, Gábor Délczeg și Dobribán Árpád Mihály pentru promtitudinea cu care mi-au răspuns.
Așadar avem de a face cu un timbru publicitar, vinietă, timbru fără valoare sau o marcă poștală ocazională (încă nu sunt decis în ce categorie s-ar încadra cel mai bine) emisă cu prilejul aniversării a 10 ani de la înfiinţarea „Clubului civic din Graz, ce poartă denumirea de Edelweis (Floare de colţ)”. Se pare că Clubul există și astăzi în Austrie și în cadrul său se mai organizează seri de dans.
Dacă ar fi să încadrăm totuși această piesă în cadrul mărcilor poștale ocazionale, aceste timbre au fost consacrate diferitelor evenimente economice, politice, culturale, științifice sau sportive.
Voi dedica această secțiune prezentării pieselor filatelice cu floarea de colț pe care consider că nu le pot încadra într-una dintre cantegoriile definite anterior, cum ar fi și vinietele, obliterările speciale sau francaturile mecanice.

Vinietă publicitară fabrica de tricotaje (?) - cine poate oferi mai multe detalii, îl rog să lase un comentariu

Vinietă publicitară pentru ciocolata „Eszet” (cine poate oferi mai multe detalii, îl rog să lase un comentariu)

Vinietă „Protejează flora alpină” - Societatea pentru protecția florei și faunei alpine (cine poate oferi mai multe detalii, îl rog să lase un comentariu)



Francatură mecanică, 20 mărci (Germania), 16 august 1949.


Timbru cu valoarea nominală de 5 centime (Elveția) aplicată pe o banderolă pentru ziare, obliterată la Geneva pe 21 octombrie 1956.



Plic expediat pe data de 16 iunie 1962 pe care timbrul special cu zborul cu racheta desupra Alpilor a fost obliterată cu o ștampilă specială.



Francatură mecanică, 15 cenți (Olanda), 19 februarie 1971.


Francatură mecanică, 40 cenți (Olanda), 22 mai 1974.

30 ianuarie 1997


3 noiembrie 2005
5 decembrie 2005


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Publicitate

Persoane interesate