Publicitate

10 iulie 2020

Cartea sub lupă: A fost odată Hohe Rinne

Această carte este un simbol al colaborării neîntrerupte a autorului (Mircea Dragoteanu) cu un grup inimos de pasionați ai cartofiliei, închinată cunoașterii domeniului comun de interes și prezentării cât mai frumoase a acestuia către cei de azi și din viitor. Păltinișul a fost cunoscut până la sfârșitul Primului Război Mondial sub denumirea „Hohe Rinne”, inițial numele unui izvor (traducere aproximativă: „scocul înalt”). A fost un nume datorat sașilor ardeleni care a fost preluat în epocă și de români și maghiari. Stațiunea  turisticẳ  Hohe  Rinne  a  fost  creată,  sprijinită  și  rapid  dezvoltată  de  Siebenbürgischer Karpathenverein (SKV) – Asociația Carpatină Ardelenească, înființată în anul 1880 la Sibiu. Hohe Rinne s-a impus în câteva decenii ca un spațiu turistic, de odihnă și de tratament medical, mult frecventat, iar în timpul iernii a devenit un loc preferat pentru schiori. Ca o singularitate în istoria poștală transilvăneană trebuie menționat faptul că Hohe Rinne a dispus și de o poștă proprie cu mărci locale și ștampile ale stațiunii, comunicarea epistolară funcționând printr-un serviciu de curier. 
În 2014 Mircea Dragoteanu a publicat volumul „A fost odată Hohe Rinne. Istoria Păltinișului de la întemeiere până la sfârșitul Primului Război Mondial”, incluzând 234 de pagini, un volum al cărui titlu spune totul și în care acribia cercetării se îmbină fericit cu o empatie nedisimulată, reușind să rupă vălul uitării și tăcerii asupra celor care au întemeiat și au dezvoltat apoi stațiunea Hohe Rinne. În cartea de față cu același titlu „A fost odată Hohe Rinne”, autorul s-a aplecat din nou asupra stațiunii montane cu precizarea „Cartea I (1885-1918)” și cu mențiunea modestă: „Ediția a II-a, revăzută și adăugită”. Această precizare „Cartea I” semnalează că în viitoare lucrări Mircea Dragoteanu intenționează în mai multe volume să documenteze și să extindă cercetarea sa asupra istoriei Păltinișului, înglobând perioda interbelică, anii refugiului Universității clujene „Regele Ferdinand” la Sibiu (1940-1945), perioada comunistă precum și, în linii mari, situația Păltinșului după prăbușirea sistemului totalitar în România. 
Cei interesați în obținerea unui exemplar al acestei lucrări pot lua legătura cu autorul pe rețelele de socializare sau prin e-mail la adresa: stampexpert.ro@gmail.com. Volumul are 570 pagini A4, tipar de înaltă calitate pe hârtie cretată, cusută, copertă cartonată și cântărește nu mai puțin de 2,6 kg. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Publicitate

Persoane interesate