Publicitate

20 aprilie 2018

125 de ani de la nașterea pictorului spaniol Joan Miró

Joan Miró (n. 20 aprilie 1893, Barcelona - d. 25 decembrie 1983, Palma de Mallorca) a fost un pictor și sculptor spaniol, influențat de suprarealism, fără să fi aderat niciodată la această grupare. Teoriile suprarealiste îi întăresc convingerea în necesitatea libertății artistice, va rămâne un creator multidimensional și multilateral: pictează, dar și sculptează și stăpânește în aceeași măsură tehnica ceramicei. Forme frumoase și stranii, păsări și stele îl vor însoți în fiecare zi a vieții sale, închinate artei și libertății creatoare.
Joan Miró vine pe lume la 20 aprilie 1893 la Barcelona, tatăl lui este bijutier, iar bunicul din partea mamei este fabricant de mobilă. Micului Joan nu-i place școala, singurul lucru care îl interesează cu adevărat este desenul, desenează neobosit și cu multă precizie. Umple caiete întregi cu schițe după peisaje din Mallorca, desenează pești, umbrele, flori, broaște țestoase, caini si fluturi nu desenează însă niciodată chipuri omenești. În anul 1912 se înscrie la atelierul lui Francisco Gali, un pedagog excentric, care îl îndeamnă să picteze cu ochii acoperiți, pentru a-și forma memoria vizuală și abilitatea de a recunoaște obiectele numai după pipăit. Prima expoziție organizată în 1918 se dovedește un mare eșec. În consecință tânărul artist își schimbă stilul, din acest moment pictura lui va evolua în direcția suprarealismului.

Un comentariu:

  1. Sa precizam ca Joan Miro a fost implicat si in filatelia romaneasca.Impresionat de imaginile cu teribilele inundatii care afectasera intreaga Romanie in primavara lui 1970, s-a prezentat la ambasada romna din Paris, intreband cum poate sa ajute. Cineva-nu se stie cine-a venit cu propunerea ca Miro sa faca designul unei marci speciale si sa o semneze. S-au realizat o marca si o colita cu pictura realizata de Miro (imaginea stilizata a unei femei salvate intr-o barca, plus o imagine care a cunoscut diferite interpretari). Seria a fost emisa la 2 noiembrie 1970. Marca (Scott 2216) cu valoarea de 3 lei, colita (Scott 2217) cu valoarea de 5 lei. Scott 2216 a fost emisa si in blocuri de 5 cu semnatura lui Miro.

    RăspundețiȘtergere

Publicitate

Persoane interesate