Publicitate

11 februarie 2018

150 de ani de la moartea fizicianului francez Leon Foucault - cel ce a demonstrat, grație pendulei, mișcarea de rotație a pământului

Jean-Bernard-Léon Foucault (n. 18 septembrie 1819 - d. 11 februarie 1868) a fost un fizician și astronom francez.
A rămas în istoria fizicii mai ales pentru experimentul său care a demonstrat rotația Pămîntului în jurul axei sale (pendulul lui Foucault, instalat în Pantheonul din Paris). Acest pendul a fost reinstalat în 1995 și în prezent poate fi vizitat. Alte contribuții ale sale în fizică: determinarea vitezei luminii, inventarea giroscopului, descoperirea „curenților Foucault”.
„Pendulul lui Foucault” este un dispozitiv gravitaţional, capabil să oscileze în orice plan vertical. Fizicianul a făcut prima demonstraţie în februarie 1851, în Camera Meridianului de la Observatorul din Paris. Câteva săptămâni mai târziu, Foucault a suspendat o sferă cu o masă de 28 de kilograme, prevăzută cu un vârf ascuţit, de domul Panthéonului, la capătul unui fir lung de 67 de metri. Pe podea era presărat un strat de nisip fin, pe care vârful pendului trasa forma unei rozete şi revenea în locul de unde a pornit după 32 de ore. Potrivit Wikipedia, la latitudinea de 30°, o rotaţie completă durează 48 de ore.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Publicitate

Persoane interesate